Combinații de medicamente care vă pot face rău

Ultima actualizare:

    Combinațiile de medicamente pot fi foarte periculoase atunci când sunt făcute „după ureche”
Combinațiile de medicamente pot fi foarte periculoase atunci când sunt făcute „după ureche”

Unele combinații de medicamente vă pot face mai mult rău decât bine. Tocmai de aceea este bine să luați pastile doar atunci când sunt prescrise de medic. Iată ce combinații de medicamente sunt de evitat!

Combinațiile de medicamente pot fi foarte periculoase, administrarea concomitentă a unor pastile putând duce fie la amplificarea efectelor acestora, sau, dimpotrivă, la reducerea lor. Mai mult, atunci când se fac anumite combinații de medicamente, pot apărea reacții secundare grave.

Riscurile sunt şi mai mari la persoanele care urmează tratamente de lungă durată (pentru hipertensiune arterială, pentru scăderea colesterolului „rău” sau pentru bolile cronice), întrucât acestea pot interacţiona, de pildă, cu medicamentele indicate în răceală, gripă sau în unele tulburări digestive.

Iată care sunt combinațiile de medicamente periculoase!

1. Aspirina creşte efectul anticoagulantelor

Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.

De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.

2. Antiacidele și anticoagulantele

La rândul lor, antiacidele (indicate în ulcer sau arsuri gastrice) pot să scadă absorbţia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitată şi de persoanele care urmează tratament cu astm bronşic, pentru că poate favoriza producerea unei crize.

3. Statinele și antibioticele

Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

4. Anticoncepționalele și antibioticele

Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina. Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.

5. Antibioticele și diureticele

De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.

Unele medicamente îşi anulează efectul

Medicamentele pentru tratarea arsurilor la stomac (pansamentele digestive) pot împiedica absorbţia altor tratamente sau le poate scădea eficienţa. Din acelaşi motiv, nu se iau împreună antibiotice de tipul doxiciclinei cu carbonatul de calciu.

Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei, iar eficienţa corticosteroizilor poate fi scăzută de fenitoină (recomandată în epilepsie) şi de rifampicină (indicată în tuberculoză).

Alte combinaţii de medicamente dăunătoare

•    Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.

•    Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.

•    Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.

•    Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv. 

Sfaturi pentru a preveni combinarea periculoasă a medicamentelor

1.    Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.

2.    Chiar dacă un medicament se vinde fără reţetă, el poate interacţiona cu alte tratamente pe care le urmezi.

3.    Ţine cont că medicamentele pot interfera chiar dacă le iei la o distanţă de câteva ore.

4.    Nu consuma alcool în timpul tratamentelor.

Atenţie la medicamentele care conţin aceeaşi substanţă activă, dar care au denumiri diferite! Combinarea pastilelor care au acelaşi efect duce la supradozare şi la intoxicaţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net