Florile de soc se culeg în zilele însorite de mai. Proaspete, se folosesc la obţinerea binecunoscutei socate, în timp ce uscate, sunt administrate în scop terapeutic, sub formă de infuzie combinată, pulbere, tinctură sau ulei. Iată cum poţi să prepari acasă aceste remedii.


  • Pulberea se obţine prin măcinarea fină, cu râşniţa electrică de cafea, a florilor uscate ale plantei. Pulberea se depozitează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni. De regulă, se administrează de 3 ori pe zi, câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol.
  • Tinctura. Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasă la macerat vreme de două săptămâni, în borcanul închis ermetic, după care lichidul se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu de patru ori pe zi, câte 50-100 de picături, diluate în puţină apă.
  • Infuzia fierbinte. Se foloseşte de regulă doar ca remediu de urgenţă, pentru efectul sudorific, febrifug şi antitusiv, deoarece prin opărirea plantei se pierd în mare parte celelalte calităţi terapeutice ale florilor de soc. Infuzia fierbinte se prepară prin opărirea unei linguriţe de plantă uscată şi mărunţită cu o cană de apă clocotită, după care se lasă la infuzat vreme de 10-15 minute, se filtrează şi se consumă cât mai caldă posibil.
  • Infuzia combinată. Se pun 3-4 linguriţe de flori de soc mărunţite la macerat, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseşte intern (1-2 căni pe zi) sau extern, sub formă de comprese şi spălături.
  • Uleiul de flori de soc. Se pun într-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adaugă jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Se închide borcanul ermetic, se lasă florile să macereze vreme de două săptămâni, după care lichidul se filtrează, iar preparatul rezultat se pune într-o sticlă închisă la culoare. De regulă, se foloseşte ca soluţie de masaj, pentru persoanele cu pielea uscată.
  • Cataplasmă cu flori de soc. O mână de flori mărunţite de soc se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 grade Celsius). Se aplică apoi direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă vreme de o oră, conform www.formula-as.ro.
 
 
Loading...