Cum îți albești dinții corect și sigur. Medicii atrag atenția asupra unor greșeli care au riscuri ireversibile

Ultima actualizare:

    Prin tratament de specialitate, îți poți albi dinții cu 8-10 nuanțeFoto: Free Pick
Prin tratament de specialitate, îți poți albi dinții cu 8-10 nuanțeFoto: Free Pick

Cu toții ne dorim dinți albi, curați și frumoși, pentru asta, am fi dispuși să facem orice: ne spălăm cu bicarbonat de sodiu, alegem paste de dinți cu efect de albire, ba chiar apelăm la soluții cu gel, pentru acasă. Toate acestea, însă, folosite abuziv și după ureche, ne pot afecta grav smalțul și gingiile.

Cei mai interesați de albirea dinților sunt tinerii și adolescenții. „80% dintre pacienții care accesează albirea dentară au până în 30 de ani. Ei își doresc un zâmbet strălucitor și, din păcate, nu sunt interesați de efectele secundare”, ne spune dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție. Oamenii sunt tentați să copieze metode de albire de pe diverse site-uri, iau sfaturi neavizate de la diverse persoane influente din social media, care spun că, în cazul lor, a funcționat, sau se lasă seduși de reclame. Fără să știe că fiecare tratament trebuie personalizat în funcție de nuanța dinților și de particularitățile danturii lor. “Există un risc clar de abuzare a tratamentelor de albire, când se aplică excesiv produse de albire cum sunt benzile sau dispozitivele gutieră. Pacienții sunt tentați să își cumpere și să își aplice singuri nesupravegheați aceste produse care există pe piață, fără să cunoască sau să înțeleagă riscurile. Sunt multe kituri de albire dentară la domiciuliu pe piață. Eficiența lor depinde de concentrația substanței active din ele și de baza pe care intervin. Aceste kituri sunt la un preț avantajos, dar nu sunt sigure, ele pot produce afectarea smalțului sau a gingiei”, subliniază medicul.

Atenție la tratamentele repetate!

În plus, odată ce intervin asupra coloraturii dentiției, unii pacienți repetă procedura de albire a dinților, chiar dacă indicația este să fie făcută la cel puțin un an distanță: „Efectele albirii se pot observa până la 2-3 ani de zile, dar variază și depind de obiceiurile de viață pe termen lung. Albirea dentară nu poate fi efectuată anual, pentru că efectele asupra smalțului sunt cumulative. Oamenii au tendința de a găsi permanent motive pentru a-și dori dinții albi, dar trebuie să luăm în calcul modul lor general de viață și dacă își pot schimba obiceiurile nocive unui smalț alb strălucitor.

Cât de albi poți să-ți faci dinții?

Albirea dentară este o metodă foarte eficientă pentru deschiderea culorii naturale a dințior fără a îndepărta din suprafața smalțului. Nu poate modifica complet culoarea naturală, dar prin noile tehnologii se poate obține o albire cu 8-12 nuanțe, fără afectarea smalțului dentar: „Există o limită în cât de mult ne putem albi dinții. Procesul are un platou si peste acesta, peroxidul, substanța activă, nu mai poate acționa suplimentar, dar, în schimb, poate să distrugă din proteinele smalțului și afectează structura acestuia. Medicul stomatolog este cel care poate urmări procesul și evoluția pornind de la nuanța inițială a smalțului și determină nivelul maxim de albire. Sunt studii care atestă distrugeri importante de smalț asociate cu utilizarea în exces a produselor de albire, cu precădere la pacienții care nu au fost urmăriți pe durata acestor tratamente”, subliniază medicul Denisa Zaharia.


    Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție

Dinți mai albi în doar o oră

Datorită dezvoltării și evoluției tehnologice, fie că implică laser sau lampă profesională de albire, albirea dentară se poate realiza în cabinetul stomatologic într-o singură ședință de 1 oră, fără afectarea smalțului, cu eficiență maximă: „Se aplică un gel protector sau digă lichidă la nivelul gingiei pentru protecție. Ulterior se aplică gelul de albire pe suprafața dinților, ingredientul activ este peroxidul de hydrogen sau peroxidul de carbamidă, din care se eliberează oxigenul și acesta difuzează în smalț și realizează albirea dinților. Gelurile de albire profesională utilizate de medicul stomatolog au o concentrație mai mare de peroxid, până la 40%. Activarea acestui proces se realizează prin aplicarea unei lumini UV. Suplimentar, în urma unei amprente dentare clasice sau prin scanare, se realizează gutierele de albire la domiciliu, dispozitive transparente în care pacientul este instruit cum să își aplice gelul de albire. Acesta are o concentrație mai slabă (15%) și pacientul urmează să poarte aceste gutiere pe timpul nopții (8 ore) pentru 7-10 zile”.

Pentru a păstra rezultatul albirii pentru mai mult timp, este indicat ca pe durata procedurii să eviți consumul de alimente și băuturi puternic pigmentare precum: vin roșu, cafea, ceai, fructe de padure, oțet balsamic, condimente. Asta deoarece dinții continuă să se albească și după ce tratamentul s-a încheiat în clinica stomatologică, iar în această perioadă, suprafața dinților este mult mai permeabilă.

Cui nu i se recomandă tratament de albire dentară

Nu este recomandată albirea dinților în cazul adolescenților sub vârsta de 15 ani, femeilor însărcinate, pacienților care prezintă eroziuni la nivelul smalțului și hipersensibilitate dentinară susține medicul stomatolog: „Se recomandă prudență și evaluarea beneficiului punând în balanță riscurile. În cazul copiilor, dinții temporari și permanenți recent erupți au stratul de dentină mai subțire, smalțul este mai permeabil, ceea ce ar putea duce la sensibilitate crescută și albire neuniformă, expunerea pulpei dentare la peroxid sau iritații gingivale. Există cazuri când se poate lua în calcul ca soluție optimă albirea dentară înainte de această vârstă, spre exemplu când există o discromie severă care îi poate crea anxietate copilului, iar medicul împreună cu părinții aleg varianta cea mai bună”.

Cât de bune sunt pastele de dinți cu efect de albire

Pastele de dinți care promit albirea dentară conțin particule fine abrazive care exfoliază suprafața smalțului și îndepărtează petele. Dacă le utilizăm pentru o perioadă prea mare de timp, îndepărtăm din stratul superficial al smalțului dentar afectându-l ireversibil”, semnalează dr. Denisa Zaharia. Același efect, chiar mai grav, îl are spălatul cu bicarbonat de sodiu, care zgârie smalțul dinților și, în timp, îl afectează. Cel mai bine e să respecți regulile de igienă orală, să renunți la fumat, să eviți consumul abuziv de sucuri, de cafea și de ceai.

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net