Starea fizică, dar și cea psihică au de suferit dacă privarea de somn se întinde pe perioade mari. Lipsa somnului produce dezechilibre la hormonii implicați în multe dintre funcțiile importante ale organismului.

Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, și hipertiroidia, produsă de excesul de hormoni tiroidieni.

Studiile au arătat că insomnia favorizează apariția infarctului și a accidentului vascular cerebral.

Scăderea imunității este o altă consecință a privării de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infecții și chiar la boli mai grave precum cancerul.

Totodată, persoanele cu tulburări de somn sunt predispuse accidentelor de muncă sau auto, din cauza afectării vitezei de reacție.

De ce nu ne putem odihni

Când ne este afectată capacitatea de a adormi, când apar anomalii în ceea ce privește cantitatea și calitatea somnului ori când survin diverse comportamente în timp ce ne odihnim vorbim despre tulburări de somn.

Există diverse cauze care duc la apariția lor, iar alteori acestea sunt greu de determinat. Unele tulburări de somn nu sunt grave și pot fi tratate prin modificări în stilul de viață, în vreme ce altele necesită terapie de specialitate.

Află pe Clicksanatate.ro ce alte tipuri de tulburări de somn poți avea fără să știi!

Ce să mănânci pentru a evita afecțiunile mamare
Cum să previi insomnia după antrenamentele de seară

Soluții pentru un somn odihnitor
 

 

loading...
Loading...