Cum recunoști petele şi aluniţele suspecte!

Ultima actualizare:

Periodic, este bine să îţi examinezi pielea cu atenţie. Aluniţele care îşi schimbă forma sau culoarea şi unele semne cutanate trebuie să te trimită la medic. Află care sunt modificările anormale, pe care nu trebuie să le neglijezi în numărul 9 al revistei Click! Pentru femei!

Numite nevi melanocitari în limbaj medical, aluniţele sunt leziuni cutanate benigne, care apar în urma proliferării celulelor care produc pigment (melanocite). Aluniţele apar fie la naştere, fie pe parcursul vieţii, în diverse părţi ale corpului, şi diferă ca structură – pot fi plane sau reliefate. Persoanele cu pielea deschisă tind să aibă mai multe aluniţe decât cele cu pielea închisă. Cea mai mare îngrijorare legată de prezenţa nevilor melanocitari este posibila lor transformare în cancer de piele. Nu doar aluniţele, ci şi alte indicii pot fi semne ale cancerului de piele. 

Modificări specifice cancerului de piele

În ultimii 10 ani, incidenţa cancerului de piele a crescut cu 200%, acest lucru fiind pus pe seama expunerii neprotejate la soare. Sub acţiunea razelor solare, celulele cutanate pot suferi unele schimbări la nivelul ADN-ului. Din fericire, organismul poate repara aceste modificări. Când celula îşi pierde capacitatea de reparare şi se multiplică necontrolat, apare o masă numită tumoră malignă. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinoamele şi melanomul malign. 

  • Carcinoamele apar, de obicei, după 50 de ani. Sunt localizate mai ales pe părţile descoperite (faţă, umeri, braţe, picioare), cea mai frecventă cauză a apariţiei lor fiind expunerea îndelungată la soare. Carcinomul bazocelular se prezintă sub forma unei excrescenţe translucide sau pigmentate. Alt simptom este ulcerul sau rana deschisă, iar mai rar poate să apară o cicatrice sau o pată mică, plată, roşie. 
  • Carcinomul spinocelular afectează mai ales buza inferioară şi extremităţile. Se manifestă sub forma unei plăci roşii persistente, cu margini neregulate, care sângerează şi formează cruste. De asemenea, poate avea forma unui neg sau a unei răni deschise, care sângerează. 
  • Melanomul malign se dezvoltă din melanocite, celulele pigmentare. Tumora are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate şi conturul asimetric. Poate apărea oriunde pe piele şi, din cauza confundării cu o aluniţă, este adesea neglijată. Dacă este diagnosticat la timp, melanomul malign se tratează cu succes.  

ABCDE-ul aluniţelor 

  • A-Asimetrie. O aluniţă normală este, în general, rotundă şi simetrică. Asimetria unei aluniţe este semn că trebuie să fie monitorizată.
  • B-(Borders)-Margini. La aluniţele normale, marginile au contur regulat. La cele suspecte, marginile sunt crestate, neregulate.
  • C-Culoare. Aluniţele ar trebui să aibă o culoare uniformă, maro deschis sau închis. La cele care pot fi semn al melanomului, pigmentarea e diferită; pe lângă maro pot apărea nuanţe de mov, roz, roşu, negru, chiar albastru.
  • D-Diametru. Aluniţele normale au diametrul mai mic de 6 mm.   
  • E-Evoluţie. Aluniţele ar trebui să arate la fel în decursul anilor. Dacă se măresc într-un interval scurt, mergi la medic

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net