În afară de tratamentele medicamentoase prescrise de medic, unele măsuri, precum mişcarea, masajele şi compresele pot ameliora durerile produse de bolile artritice.


Există mai mult de 100 de boli asociate artritei, artroza (sau osteoartrita), poliartrita reumatoidă şi guta fiind câteva dintre ele. Survenită mai ales din cauza pierderii treptate de ţesut osos, atroza, cea mai frecventă formă de artrită, apare mai ales după vârsta de 40 de ani şi afectează în special articulaţiile de la nivelul coloanei vertebrale şi ale picioarelor. În schimb, poliartrita reumatoidă, numită adeseori reumatism, produce inflamare în tot corpul, în unele cazuri producând şi deformări la nivelul articulaţiilor mâinilor, precum şi la nivelul picioarelor. Există şi o formă rară a acestei boli, artrita juvenilă, care îi afectează pe copii şi pe adolescenţi. În bolile artritice, este foarte importantă odihna, în special dacă bolnavul are o activitate care presupune efort fizic intens. Pe lângă tratamentele cu medicamentele analgezice şi antiimflamatoare, există unele soluţii care ajută la reducerea durerilor articulare. 

Exerciţiile relaxează articulaţiile

Este important ca pacientul cu artrită să facă zilnic exerciţii, pentru destinderea încheieturilor dureroase. Mişcarea ajută la eliberarea de endorfine, substanţe care au un efect analgezic. Atenţie însă! Articulaţiile nu trebuie suprasolicitate, în acest caz existând posibilitatea ca boala să se agraveze. Este bine să se evite ridicarea de greutăţi, căratul obiectelor grele, sporturile de contact (baschetul). Sunt de preferat mersul pe bicicletă sau pe jos şi înotul. Dacă bolnavul este supraponderal, este recomandat să slăbească, mai ales dacă artrita afectează coloana lombară şi membrele inferioare.

Masajul şi compresele reduc durerea

Aplicarea de comprese calde sau reci pe zonele dureroase şi masajul acestora au efecte benefice în reducerea inflamaţiilor articulare. Indiferent de boala artritică, unele comprese calde relaxează musculatura şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină, iar cele reci pot reduce umflăturile date de inflamaţii. Cei care au însă tulburări de circulaţie este bine să întrebe mai întâi medicul dacă această metodă le este recomandată. Durerile date de artrită pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor masaje efectuate cu uleiuri esenţiale. Sunt recomandate uleiurile de muşeţel şi cele de eucalipt (au efect antiinflamator), precum şi cele de mentă, de ghimbir şi de rozmarin (au proprietăţi analgezice).

Continuarea pe Click Sanatate

 
 
Loading...
Citeste tot despre: