Mesele îmbelșugate sunt „la modă” în aceste zile. Cârnați, caltaboși, friptură, sarmale, cozonaci și multe alte bunătăți ne fac cu ochiul. Nutriționistrul Lygia Alexandrescu ne atrage, însă, atenția că, în această perioadă, mesele trebuie controlate la maximum, pentru a se evita disconfortul gastrointestinal și „câștigul” ponderal.


Specialistul spune că, în general, după Sărbători, „câștigul” ponderal este de 2 până la 4 kg.

„Pentru a nu ruina efortul depus peste an și pentru a nu ne trezi la început de ianuarie cu starea de sănătate și imaginea alterate, trebuie să încercăm să controlăm la maximum ce consumăm și mai ales în ce combinații. Vestea bună este că e foarte simplu să se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade și să ne răsfățăm în același timp cu cele mai delicioase preparate de sezon”, a afirmat dr. Alexandrescu.

Medicul recomandă divizarea meniului pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră - trebuie dat stomacului un pic de timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o altă „avalanșă” și astfel și riscul indigestiei va fi diminuat, alegerea unor gustări ușoare - bucăți de mușchi de pui sau curcan, brânză degresată, fructe de mare.

Dr. Alexandrescu atrage atenția și cu privire la mărimea porției: „Trebuie să se urmărească aromele și calitatea alimentelor și nu obținerea unui stomac plin, evitarea alimentelor grase și prăjite, precum și a sosurilor grele (chiar și în salate) și preferarea preparatelor pe bază de pui, curcan și pește și a legumelor și fructelor proaspete bogate în fibre (consumate disociat)”.

Lygia Alexandrescu recomandă limitarea alimentelor care favorizează indigestia -suc de portocale sau de roșii, condimentele în exces și, în general, alimentele acide.

Mestecarea suficientă a alimentelor combate, de asemenea, tulburările gastrointestinale, apa trebuie consumată pe tot parcursul mesei în cantități mici și dese pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul), evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei și chiar după masă, pentru a limita balonarea, completează nutriționistul.

lygia_alexandrescu.jpg

kilograme masa craciun lygia alexandrescu
Nutriționistul Lygia Alexandrescu ne recomandă moderația

„Alcoolul - consumul acestuia necesită o atenție sporită, întrucât acesta creează o serie de probleme: crește presiunea arterială a sângelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de Sărbători se consumă mari cantități de alcool sub diverse forme. Vinul roșu este băutura sezonului și trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele) și de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creșterea cantității consumate. Vodca este alcool pur și care prin metabolizare se transformă în compuși toxici, deci trebuie monitorizată cu atenție cantitatea consumată. Pentru a ține o evidență clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neterminat”, a punctat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, după petrecere este recomandată o plimbare ușoară de o jumătate de oră, care ar putea ajuta mult digestia deoarece așezarea în poziția culcat după masă cauzează urcarea acidului din stomac în esofag și, astfel, apariția „arsurilor”.

„După cum știm cu toții, zilele și mai ales nopțile de Sărbători înseamnă mese copioase, consum de alcool, atmosferă în care se fumează și de aceea recuperarea ulterioară este obligatoriu să se facă printr-o dietă ușoară, bogată în fructe, legume proaspete și multă apă, precum și plimbări lungi în aerul tare al iernii”, a încheiat dr. Alexandrescu.

 

 
 
Loading...