Când te doare spatele, mai ales dacă durerea se lasă pe un picior, ai putea fi tentată să iei o pauză de la activităţile zilnice şi să stai în pat câteva zile. În funcţie de intensitatea durerii şi de cât de avansată e hernia de disc, ai mai multe variante de tratament. Află care sunt acestea din revista „Click! pentru femei”!


Hernia de disc e atât de frecventă în societatea modernă, încât numărul celor care o au îl depăşeşte pe al celor fără probleme cu coloana. Numai că nu toate herniile se manifestă, multe dintre ele fiind depistate la investigaţii de rutină sau pentru alte probleme de sănătate.

Durere

În cele mai multe situaţii, tind să hernieze discurile dintre vertebrele din partea de jos a spatelui – la nivelul coloanei lombare. La acest nivel, complicaţiile duc la dureri intense la nivelul feselor, coapselor şi gambelor, care cuprind uneori şi laba piciorului. Dacă discul herniat este la nivelul cefei, atunci durerile pot să apară în umăr şi în braţ.

Analize

În general, pentru confirmarea diagnosticului şi recomandarea unui tratament, e suficient un consult la medicul neurolog, care include examinarea reflexelor, a forţei musculare, a mersului, a capacităţii de a simţi atingeri, înţepături şi vibraţii. Dar, dacă ai amorţeli ale membrelor, atunci este nevoie de o radiografie, iar dacă simptomele persistă de mai bine de 2 săptămâni, e necesar un RMN.

Infiltraţii

Atunci când apare durerea de spate, mai întâi e bine să încerci să o alungi cu antiinflamatoare simple, de tipul ibuprofenului. Dacă persistă mai mult de 2-3 zile, medicul de familie poate recomanda vizita la un kinetoterapeut. Gimnastica de recuperare medicală redă tonusul muscular la nivelul spatelui, iar simptomele dispar. Dacă, totuşi, durerea nu trece vreme de mai multe luni, ba, mai mult, apar amorţeli, se face un RMN sau un CT, dacă este cazul, şi se fac infiltraţii. Acestea constau în aplicarea unui medicament, în doză mare, la nivelul nervului afectat, sub ghidaj ecografic. După o săptămână-două, simptomele ar trebui să dispară, chiar dacă herniile sunt mari.

Operaţie

Dacă, însă, simptomele sunt mai vechi de jumătate de an, avantajele infiltraţiilor scad şi devine necesară intervenţia chirurgicală. În cazul herniilor mici, se poate interveni prin nucleoplastie percutană, adică, sub ghidaj radiografic, medicul introduce în discul intervertebral un instrument de mici dimensiuni care îl repară. În herniile mai mari, se recomandă intervenţia endoscopică, tot minim invazivă.

Loading...