Şi copiii pot suferi de astenie de primăvară. Se manifestă prin lipsă de vitalitate, stări de somnolenţă, oboseală, lipsa poftei de mâncare, slabă putere de concentrare şi atenţie. Această stare nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru părinţi atâta timp cât este de scurtă durată. Medicii ne spun ce e de făcut.


"În această perioadă fructele şi legumele proaspete nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al celui mic. Vitaminele, în special vitamina C, care se găseşte în ardeiul gras sau în broccoli, proteinele şi zincul din carnea slabă, ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea răcelilor de sezon”, vă sfătuieşte medicul pediatru Mircea Nanulescu, profesor doctor la UMF Cluj-Napoca.

Simptomele asteniei se pot suprapune de cele mai multe ori acelora ale virozelor. De exemplu, durerea de cap este un simptom comun atât al asteniei cât şi al virozei.

Astenia de primăvară se poate manifesta prin dureri de cap, provocate de o creştere a presiunii intracraniene, ce poate apărea chiar de la prima oră a dimineţii. Părinţii pot ameliora această stare printr-un medicament pentru copii pe bază de ibuprofen, cu efect analgezic şi antipiretic şi pe care copiii îl acceptă cu uşurinţă datorită gustului plăcut de portocale, sau de căpşune. Durerea mai intensă poate fi recunoscută atunci când copilul întrerupe activitatea şi se întinde în pat” declară Prof. Dr. Mircea Nanulescu.

Lipsa poftei de mâncare este un alt semn al asteniei. Copilul fie refuză să mănânce la fel de des precum în perioada rece, fie nu termină de mâncat porţiile de mâncare cu care este obişnuit. Absenţa apetitului poate fi compensată printr-un meniu mai uşor de digerat, alcătuit mai degrabă din preparate lichide precum supe, compoturi, dar şi fructe sau sucuri naturale. Cu toate acestea, părinţii trebuie să ţină cont şi de etapele de creştere ale copilului, în special în primul an de viaţă, deoarece acestea influenţează în mod direct apetitul celui mic.

Loading...