De ce e important să luăm vitamina D în această perioadă de izolare

Ultima actualizare:

I se mai zice și „vitamina soarelui” pentru că este produsă prin expunerea la soare. Medicii o recomandă în special toamna și iarna, când petrecem mai mult timp în case și mai puțin în aer liber. Acum, primăvara, chiar dacă afară e cald și frumos, nu ne vede soarele căci stăm cu toții în izolare. Astfel, medicii britanici recomandă populației să ia suplimente cu vitamina D. Sunt esențiale pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea organismului.

„Luați 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru a vă menține sănătatea mușchilor și a oaselor. O puteți cumpăra din farmacii”, recomandă medicii britanici, citați de DailyMail. Pentru că e în strânsă legătură cu imunitatea și are efecte antiinflamatoare, oamenii de știință din Spania au vrut să afle dacă vitamina D ajută pacienții infectați cu noul coronavirus să lupte cu boala. 200 de persoane participă la acest studiu care va dura 10 săptămâni. „Dacă ai deficit de vitamina D, ești de 3-4 ori mai expus riscului de a contacta o răceală. De aceea, presupunem că și o infecție virală respiratorie, precum Covid-19, se manifestă mai violent la o persoană care are deficit de vitamina D”, a declarat pentru Dailymail dr. Jenna Macciochi, profesor la Universitatea din Sussex.

Chiar dacă nu există deocamdată date clare care să susțină vreo legătură între vitamina D și coronavirus, ea este cu siguranță benefică pentru organism. Ajută la absorbția calciului din alimente, la dezvoltarea oaselor și la menținerea funcției musculare, întărește imunitatea, are rol în reglarea ritmului cardiac, contribuie la funcționarea normală a tiroidei, previne osteoporoza și fracturile. Potrivit medicului pediatru Mihaela Bălgrădean, citată de stirileprotv.ro, vitamina D nu intră doar în structura sistemului osos, ci și în dezvoltarea fiecărui mușchi, și ne referim aici la mușchi care formează organe (de exempu inima). Astfel, este esențială pentru copii și adolescenți, a căror musculatură este în dezvoltare.

Ghidurile internaționale recomandă 400 Ul/zi copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni, 600 Ul/zi gravidelor, copiilor de peste 1 ani, adoescenților și adulților, și 800 UL persoanelor de peste 70 de ani.

Vitamina D este produsă în mod natural de organism când pielea este expusă la soare. Doar 10 minute petrecute ziua în aer liber ar fi suficiente pentru necesarul organismului. Această vitamină se mai găsește în alimente, precum ficat, carne de vită, pește (cod, ton, somon, sardine), iaurturi, portocale, cereale integrale sau gălbenuș de ou.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net