De ce e importantă donarea de sânge!

Ultima actualizare:

    Aşteptăm întrebările  dumneavoastră pe teme  de sănătate la adresa de  e-mail redacţie@click.ro,  cu menţiunea “pentru  dr. Cristian Buşoi”
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate la adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea “pentru dr. Cristian Buşoi”

Ştiaţi că donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi creşte imunitatea organismului? Dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

Din păcate, în România mai puţin de 2% din populaţia adultă donează sânge. Ţara noastră se află astfel pe ultimele locuri, în Europa, la acest capitol. Dr. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, ne explică, astăzi, tot ce trebuie să ştim despre donarea de sânge. Aflăm cine poate dona şi în ce condiţii, dar şi care sunt avantajele de care se bucură donatorul.

Cine poate dona?

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 65 de ani, cu greutatea minimă de 58 de kilograme, în cazul femeilor, şi 60 de kilograme, în cazul bărbaţilor.

Cine nu poate dona?

  • Persoanele infectate cu virusuri hepatitice, cele care suferă din cauza HIV, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele, persoanele anemice, persoanele hipo sau hipertensive, cele care poartă ochelari cu dioptrii +/- 4, NU pot dona sânge;
  • NU pot dona sânge nici femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele aflate în perioada menstruală.

Atenţie! Nu vor fi acceptate nici persoanele care au consumat alcool cu 24 de ore înaintea donării şi nici cele care au avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni.

Cât donez la o recoltare?

La o donare se recoltează 450 ml de sânge. Această cantitate se reface ca volum în câteva ore, iar celular în maximum două săptămâni.

Important! Înaintea donării vi se vor adresa întrebări legate de starea de sănătate şi vi se va face un scurt examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea.

Beneficii materiale

Dacă aţi donat sânge aveţi dreptul să primiţi, la cerere:

- tichete de masă;

- O zi liberă de la locul de muncă sau o scutire pentru elevi, studenţi şi militari. Atât ziua liberă, cât şi scutirea sunt valabile în ziua donării;

- Decontarea cheltuielilor de transport, dacă aveţi domiciliul în altă localitate decât cea în care îşi are sediul centrul la care se face donarea de sânge;

- Reducere de 50% pentru abonamentul de transport în comun, dacă donaţi sânge la un centru din localitatea în care aveţi domiciliul sau sunteţi angajat.

Beneficiile pentru organism

O singură donare de sânge scade cu 30 la sută riscul de accident vascular sau paralizie. Prin donare creşte şi rezistenţa la traumatisme, iar organismul se va reface mai uşor în cazul unui eventual accident. Motivul? Organismul este deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Nu în ultimul rând, donarea de sânge creşte imunitatea. 

Alte avantaje

- Orice donator are dreptul să primească un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate înainte de donare;

- Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Cei care donează sânge periodic au dreptul la:

- un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an;

- un tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit sau vreun sindrom anemic cauzat de donările repetate.

Pe cine ajută sângele pe care l-am donat?

- Pacienţii care au nevoie de sânge sunt, în general, cei care suferă de anemii, cancer sau leucemii, hemofilie (tulburări de coagulare a sângelui) sau arsuri.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net