De ce nu dorm românii noaptea

Ultima actualizare:

Poate ţi se pare prea puţin important faptul că nu te-ai odihnit suficient noaptea trecută sau mai multe nopţi la rând. Însă, pe termen lung, somnul insuficient are efectele negative asupra organismului tău şi favorizează o serie de boli. De ce nu dormim? Potrivit studiilor, motivul variază în funcţie de sex şi de vârstă.

41% dintre români suferă de tulburări de somn, cum ar fi dificultăţi la adormire, somn întrerupt în timpul nopţii şi dificultăţi la trezire dimineaţa, arată studiile recente. La nivel global, din 10 persoane care au astfel de probleme, doar una se tratează şi o face mai degrabă episodic, respectiv în numai 29% din situaţii sunt utilizate medicamente sau suplimente. „Printre motivele invocate pentru neînceperea unui tratament sau tratarea episodică sunt: teama de dependenţă şi de efecte adverse, dificultatea de a găsi un produs complet care vizează toate tulburările de somn şi preferinţa pentru remedii naturiste”, explică dr. Lorena Petcu.

Un alt studiu realizat anul acesta arată că femeile au dificultăţi de somn mai frecvente decât bărbaţii, fiind mai îngrijorate în ceea ce priveşte finanţele personale (41%), gândurile legate de copii (32%) sau sunt deranjate de partenerii care sforăie sau se mişcă prea mult (24%). Femeile cu vârsta între 45 şi 54 de ani sunt cele mai expuse tulburărilor de somn, dată fiind presiunea faptului că trebuie să aibă grijă atât de copii, cât şi de părinţii ajunşi la o vârstă înaintată. Începând cu 55 de ani, sănătatea acaparează gândurile din timpul nopţii. În cazul bărbaţilor, cele mai frecvente motive de tulburare a somnului sunt finanţele personale (33%), stresul (29%), problemele de sănătate (22%) şi copiii (18%).

Ce rişti dacă dormi prea puţin

Dacă ai o perioadă mai aglomerată sau mai stresantă în care dormi mai puţin de şase ore pe noapte, îţi dai peste cap activitatea unui număr mare de gene care alcătuiesc genomul uman. Mai concret, apar modificări la nivelul a 700 de gene, ceea ce duce la instalarea sau agravarea unor afecţiuni precum: diabetul, depresia, obezitatea sau bolile cardiovasculare. În acelaşi timp, scade mult imunitatea, fiind mult mai vulnerabili în faţa virusurilor şi bacteriilor. Dacă nu dormim suficient, suntem irascibili sau mai emotivi, avem o putere scăzută de concentrare şi dăm greu randament în activităţile fizice şi intelectuale. Somnul de frumuseţe nu e doar o expresie. După multe nopţi nedormite, pielea îşi pierde strălucirea, se deshidratează, apar cearcănele. Mai mult decât atât, potrivit studiilor, persoanele care dorm frecvent mai puţin de 5 ore pe noapte prezintă un risc cu 15% mai mare de deces, de orice cauză. 

Sfaturi ca să ai un somn de calitate

  • Fă-ţi un program strict ca să-ţi setezi „ceasul interior”. Culcă-te la aceeaşi oră în fiecare seară şi trezeşte-te la aceeaşi oră dimineaţa. Nu te abate de la program nici măcar în weekend.
  • Evită alcoolul cu 4 ore înainte de culcare şi cofeina cu 6 ore înainte. 
  • Nu mânca la cină alimente grele, picante sau zaharoase. O gustare uşoară înaintea somnului e suficientă pentru a putea dormi bine.
  • Înainte de culcare, fă-ţi un ritual prin care să dai organismului semnalul că se apropie ora de somn. Fă-ţi o baie cu uleiuri esenţiale cu efect calmant, relaxant, bea un ceai de tei, citeşte câteva pagini din cartea preferată şi, în scurt timp, vei adormi ca un prunc.
  • Fă sport regulat, dar nu chiar înainte de culcare.
  • Aeriseşte camera, apoi reglează o temperatură confortabilă, să nu te trezeşti transpirat pe parcursul nopţii. Calitatea saltelei şi a aşternuturilor contează enorm.
  • Blochează toate zgomotele care distrag atenţia şi elimină sursele de lumină. 
  • Evită calculatorul, tableta şi televizorul înainte de culcare. Lumina acestor electronice stimulează activitatea creierului.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net