De ce ţiuie urechile?

Ultima actualizare:

    Expunerea la zgomote puternice este cea care cauzează cel mai des ţiuitul urechilor
Expunerea la zgomote puternice este cea care cauzează cel mai des ţiuitul urechilor

În popor se spune că, în funcţie de ce ureche îţi ţiuie, te vorbeşte cineva de bine sau de rău. În realitate însă, ţiuitul urechilor poate indica prezenţa unei afecţiuni. Citeşte în Revista Click! pentru femei mai multe pe acest subiect.

Zgomotul supărător pe care o persoană îl aude în ureche (poate semăna cu un bâzâit, un ţiuit, o fluierătură, o sonerie de telefon), fără să aibă o cauză externă, este cunoscut în termeni medicali drept tinitus sau acufene. De cele mai multe ori dispare de la sine, însă pot exista situaţii când este nevoie de consult de specialitate, pentru că poate fi semnul unei boli.

Zgomotele puternice. Tinitusul apare atât la copii, cât şi la adulţi, însă cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 70 de ani, spun statisticile. Expunerea la zgomote puternice este cea care cauzează cel mai des ţiuitul urechilor, simptomul fiind supărător în primele ore după ce te întorci, de exemplu, de la o petrecere unde ai ascultat  muzica la maximum. De asemenea, poate fi semnul mai multor afecţiuni ale urechii. Persoanele care au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială pot avea frecvent senzaţia de ţiuit în ureche.

Când să te prezinţi de urgenţă la medic. Anumite medicamente (aspirina în doze mari, diureticele, antidepresivele, anumite an­tibiotice, antiinflamatoare non-steroidiene şi anumite citostatice) pot fi şi ele de vină pentru apariţia ţiuitului în urechi. În cazul în care acesta apare brusc şi este însoţit de greaţă, vărsături, ameţeală, pierderea cunoştinţei, atunci cel afectat trebuie să meargă la urgenţe.

Printre investigaţiile care se pot face pentru depistarea cauzelor ţiuitului se numără audiometria, audiografia, verificarea tensiunii arteriale, tomografia computerizată, RMN, dar şi analizele de sânge.

Alte boli care pot cauza tinitus:

- tumori pe creier;- anemia;- traumatisme craniene;- boli ale articulaţiei tempo-mandibulare;- otita;- răcelile.

Cum se poate trata. Tratamentul tinitusului poate consta în administrarea de medicamente, stimulare electrică, chiar şi o intervenţie chirurgicală, în funcţie de cauze. După ce sunt descoperiţi şi îndepărtaţi factorii declanşatori, simptomul neplăcut va dispărea. De asemenea, reducerea stresului, schimbări ale stilului de viaţă, precum renunţarea la fumat şi diminuarea consumului de cofeină pot diminua simptomele.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net