De ce unii oameni nu se îngrașă chiar dacă mănâncă mult? Răspunsul stă în gene

Ultima actualizare:

    Astfel de oameni ar putea fi ajutați să slăbească în curândFOTO: Unsplash.com
Astfel de oameni ar putea fi ajutați să slăbească în curândFOTO: Unsplash.com

Țineți diete peste diete. Stați zile întregi nemâncați, faceți sport și, totuși, o clipă de ”slăbiciune” pune înapoi tot ce ați pierdut cu mult efort. Sunt însă persoane care nu au parte de asemenea probleme. Mânâncă ce vor și la orice oră, insă nu se îngrașă deloc. Cercetătorii au descoperit ”secretul”. Răspunsul stă în genele lor.

Oamenii de știință au identificat o grupă rară de variante de gene care îi protejează pe oameni de riscul obezității. Descoperirea a fost făcută în urma unuia dintre cele mai cuprinzătoare studii de până acum despre genetică și obezitate, anunță Digi 24.ro.

Un studiu făcut de cercetătorii de la Regeneron Genetics Center care au analizat datele genetice a peste 640.000 de oameni din Mexic, SUA și Marea Britanie pentru a găsi noi informații despre baza genetică a obezității arată că persoanele care au mutații ale unei gene au un risc foarte redus de obezitate.

Oamenii de știință au constatat că persoanele cu mutații rare ale genei GPR75 au un risc de obezitate redus cu 54% și, în medie, au o greutate de aproximativ 12 kilograme mai mică decât persoanele care nu au această variantă genetică rară. Descoperirea ar putea fi utilizată pentru a dezvolta medicamente pentru a ajuta pacienții care se luptă cu obezitatea.

Această descoperire ar putea explica într-o oarecare măsură de ce unii oameni sunt mai puțin susceptibili la îngrășare decât alții, deoarece studiul a constatat că doar una din 3.000 de persoane analizate a avut mutația.

„Descoperirea variantelor genetice protectoare, cum ar fi GPR75, oferă speranță în combaterea provocărilor globale de sănătate complexe ca obezitatea”, a spus George D Yancopoulos, președintele Regeneron, într-un comunicat.

Sunt însă necesare studii și evaluări suplimentare pentru a determina dacă reducerea greutății în acest mod poate reduce riscul apariției unor afecțiuni asociate în mod obișnuit cu IMC ridicat, precum boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și boli ale ficatului gras

Șoarecii modificați genetic s-au îngrășat mai puțin

Pentru a testa modul în care GPR75 afectează creșterea în greutate, echipa de cercetători a modificat genetic șoareci, pentru a avea o copie de lucru a genei, și a constatat că animalele au câștigat cu 44% mai puțin în greutate decât șoarecii fără această mutație, atunci când au fost hrăniți cu aceeași dietă bogată în grăsimi.

Christopher Still, director al Institutului de Cercetare a Obezității Geisinger de la Centrul Medical Geisinger din Pennsylvania, a declarat că descoperirea ar putea îmbunătăți viața a milioane de oameni.

Conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății  1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, peste 650 de milioane dintre aceștia fiind obezi, iar obezitatea la nivel mondial s-a triplat aproape din 1975.

Citește și:

Dieta săracă în Omega 3 poate provoca obezitate

30% din românii adulţi suferă de obezitate

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net