De ce vitamine are nevoie copilul tău în sezonul rece?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

E de ajuns să te gândeşti la faptul că vine frigul şi copilul tău e în colectivitate şi e suficient să începi cu grijile. Aşa că, în loc să intri în panică, mai bine te-ai gândi ce vitamine să-i oferi pentru imunitate prin intermediul alimentaţiei.

Vitamina A este numită şi vitamina "anti-infecţii" datorită rolului său în susţinerea sistemului imunitar. O poţi găsi sub două forme: de origine animală (retinolul, care este înmagazinat în organism) şi forma de origine vegetală (betacarotenul, care este convertit în retinol dacă nivelul din organism nu este suficient). Astfel, vitamina A apare în cantitate mare (10.800 mcg) în ficatul de vită şi în cel de viţel (8.000mcg). Laptele de vacă şi ouăle sunt de asemenea alimente bogate în vitamina A. Dar nu uita nici de ţelină, morcovi, ardei gras roşu, salată verde sau pătrunjel.

Vitaminele din grupul B sunt vitamine hidrosolubile, din care corpul nostru, în general, nu poate face rezerve. Ele sunt, în general, foarte sigure pentru sănătate, pentru cele mai multe neexistând doze maxime tolerabile. Deficienţele grave de vitamine din grupul B pot duce la pierderea poftei de mâncare. O poţi găsi în coaja grăunţelor în cantităţi foarte mari şi în cazul orezului, în varianta nedecorticată. De asemenea se întâlneşte în gălbenuşul de ou, în polen, în ciuperci, dovlecei, conopidă, carne de pui, nuci, alune crude etc.

Vitamina C este un puternic antioxidant şi, alături de vitaminele A şi E, apără organismul de radicalii liberi. Dacă, spre exemplu, copilul a mâncat la şcoală mezeluri, nerecomandate în copilărie, vitamina C vine în apărarea organismului. Astfel, nitriţii şi nitraţii din alimente sunt împiedicaţi, datorită unei salate mari spre exemplu, să se transforme în substanţe cancerigene. O găsiţi în toate fructele şi legumele.

simeon stalpnicul png

Vitamina D se obţine din expunerea la soare, din produse alimentare şi suplimente. De aceea, în timpul iernii, copilul va fi expus la lumină, pentru un sistem imunitar puternic. Şi în plus, va trebui să mănânce mult peşte (cel mai bun se pare că ar fi somonul şi macroul, campioni şi la recomandările ce privesc aportul de Omega 3), lactate şi ficăţei. Vitamina D intervine şi în procesele care apără organismul copilului de radicalii liberi.

Vitamina E este un antioxidant veritabil, numită şi "sportivul absolut" al organismului. Vitamina E protejează pielea de ultraviolete şi previne deteriorarea celulelor sub acţiunea radicalilor liberi. Sistemul imunitar este foarte mult ajutat de vitamina E care susţine celulele B şi T, recomandat fiind să se administreze împreună cu seleniul. În cantităţi importante, vitamina D e prezentă în seminţele de floarea soarelui crude, în kiwi, roşii, măsline, spanac fiert sau afine.

Vitamina K numită şi antihemoragică, este indispensabilă vieţii, funcţia ei de bază fiind aceea de a coagula rapid sângele şi de a acţiona preventiv asupra sângerărilor şi hemoragiilor interne. Aşa că, dacă vrei să-ţi fereşti copilul de probleme, dă-i să mănânce cât mai multe legume cu frunze verzi şi multe iaurturi naturale.

Vitamina P cunoscută şi sub denumirea de citrină, normalizează permeabilitatea vaselor şi rezistenţa lor. Făcând parte din grupul flavonelor, colorate în galben, ea este esenţială pentru absorţia vitaminei C. Se găseşte în legumele şi fructele portocalii precum portocale, măceşe, prune şi morcovi.

image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net