Deodorante naturale fără efecte adverse. Le poți face acasă

Ultima actualizare:
Salvia
Salvia

Specialiștii în fitoterapie ne recomandă ca mai ales în timpul verii să înlocuim controversatele antiperspirante cu deodorante preparate în casă, din ingrediente naturale.

Cele mai bune sunt cele preparate din plante sau fructe aromate. În cazul unora, se poate folosi întrega plantă: salvie, cimbru, busuioc, iar în cazul altora, se utilizează doar florile și frunzele: trandafir, iasomie, lăcrămioară, mentă. Se poate folosi și doar coaja fructelor (citrice), scoarța unor arbori (scorțișoară, cuișoare).

Salvia are o aromă persistentă


    Salviafoto: pixabay.com
Salviafoto: pixabay.com

Din uleiul esenţial de salvie putem prepara un deodorant persistent şi dezinfectant. Acesta nu este iritant şi păstrează intact stratul protector de la suprafaţa pielii. Mai mult, salvia se remarcă pentru efectele sale antiseptice, emoliente şi cicatrizante. Antiperspirantul se prepară din douăzeci de picături de ulei esenţial de salvie, trei picături de ulei de portocal sau de busuioc, 100 de mililitri de apă distilată, 4 linguriţe de alcool de cincizeci de grade. Toate aceste ingredinte se pun la macerat într-o sticlă. După 10 zile soluţia de filtrează prin trei straturi de tifon. Deodorantul se depozitează într-un pulverizator și se folosește după fiecare baie. 

Oțetul din lămâie, benefic în zilele caniculare

Pentru zilele caniculare este foarte eficient oțetul preparat din lămâie. Acest deodorant natural are meritul de a închide porii dilatați, de a dezinfecta pielea dar și de a regenera stratul protector al tegumentului. Oțetul se prepară din coaja a trei lămâi și un litru de oțet din fructe. Cojile se pun la macerat în oțetul de fructe, într-un loc călduros. După două săptămâni se streacoară. Acest preparat poate fi folosit ca deodorant prin pulverizare pe piele sau poate fi adăugat în apa de baie, aproximativ 200 ml. 

Trandafirul are efecte de catifelare a pielii

 Pentru prepararea deodorantului se folosesc trei linguri de petale de trandafiri de dulceață, 150 de mililitri de apă de trandafiri, trei linguri de frunze de mentă, cinci linguri de alcool de cincizeci de grade, dar și cinci cuișoare. Toate aceste ingredinte, cu excepția alcoolului, se pun la macerat într-un borcan închis ermetic cu capac. După șapte zile, se adaugă alcoolul și se continuă macerarea plantelor timp de încă trei zile. Apoi soluția se strecoară și se pune într-un vaporizator. Se folosește dimineața ca deodorant, iar efectul său durează 24 de ore. 

Odorizante de cameră din ulei de brad

Pentru a menține un aer proaspăt în locuință se folosesc uleiurile esențiale din plante care se adaufă într-un bol cu apă plată. Se pun zece picături de ulei de brad în cinczeci de mililitri de apă, iar acest amestec răspândește un parfum foarte plăcut. Acest deodorant de cameră este foarte eficient pe timp de caniculă pentru că este răcoritor și în plus este ușor de suportat de cardiaci și de astmatici. 

Rețeta pentru ulei de corp 

O loțiune de corp care se prepară din trei lingurițe de ulei de susan, două lingurițe de miere și 100 de mililitri de apă distilată. Se folosește după baie în zilele caniculare. Preparatul hrănește, hidratează și împrospătează pielea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net