Cu toții știm că ficatul este cel mai mare organ din corpul uman. Acesta îndeplinește peste 500 de funcții și este capabil de regenerare. Detoxifierea ficatului devine obligatorie, cu atât mai mult cu cât suntem expuși zilnic la poluare, iar alimentația, pe fugă și nu tocmai sănătoasă este tot mai prezentă în viețile noastre.


Un ficat suprasolicitat, obosit, gras sau mărit are nevoie urgentă de detoxifiere, însă ficatul este printre singurele organe care atunci când au nevoie de ajutor nu transmit durere, potrivit unica.ro.  

Greața, oboseala, calitatea slabă a somnului, migrenele, lipsa capacității de concentrare, stările de irascibilitate, halena și transpirațiile abundente și urât mirositoare pot fi semnale că trebuie să începi o cură de detoxifiere a ficatului.

Dieta de detoxifiere a ficatului în 9 zile

Cunoscutul nutriționist Patrick Holford a propus dieta de detoxifiere a ficatului în 9 zile. Acesta recomandă cinci mese pe zi, trei principale și două gustări, și consumarea a minimum doi litri de apă, împărțiți în doze egale pe tot parcursul zilei. Dacă doriți, puteți să adăugați și zeamă proaspătă de lămâie. Însă nu este tot. Practicarea sportului este reconadantă pe parcursul dietei dar și după terminarea acesteia, deoarece activitatea fizică pune sângele în mișcare și, implicit, grăbește procesul de detoxifiere al organismului.

Alimente care detoxifiază ficatul

Pe parcursul dietei de 9 zile sunt permise  doar semințe, fructe, legume și pește.

Iată cum poate arăta un meniu zilnic pentru detoxifierea ficatului.

Micul dejun: cereale cu lapte de soia/ fructe/ smoothie-uri de fructe

Prânz: salată de verdețuri cu semințe/ păstrăv cu legume coapte/ file de somon cu salată de legume/ supă de cartofi/ supă de linte cu morcovi

Cină: supă de legume/ legume la grătar/ orez fiert

Gustări: fructe/ suc de fructe/ semințe/ porumb

Este recomandat ca în această perioadă să se consume  grepfrut, ceai verde, ceai de păpădie, struguri, pepene, mere, avocado, sfeclă roșie, morcovi, usturoi. Fructele și legumele nu trebuie consumate la aceeași masă. Iar când sunt consumate, acestea să fie în stare cât mai naturală.  

Pe timpul celor 9 zile cât durează cura de detoxifiere a ficatului se interzice complet consumul de cafea, băuturi alcoolice și băuturi din comerț. De asemenea, nu se consumă grâu, lapte, grăsimi și dulciuri, iar alimentele procesate, produsele de tip fast-food și patiserie se elimină din meniu.

Rețete de detoxifiere cu smoothie

Smoothie-urile sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de detoxifiere. Specialiștii recomandă să fim însă cu băgare de seamă atunci când preparăm delicioasele băuturi, deoarece un aprot prea mare de zahăr din fructe poate fi dăunător.

Iată o rețetă de Smoothie cu struguri și lămâie care ajută la detoxifierea ficatului

Această băutură va aproviziona organismul cu o doză semnificativă de antioxidanți, printre care și resveratrolul, ce protejează țesuturile ficatului împotriva daunelor provocate de toxine, conform dozadesanatate.ro. Are proprietăți de curățare și diuretice. Pe lângă faptul că ajută ficatul, acesta stimulează funcția intestinală.

Ingrediente

1/2 cană de struguri

Zeama unei lămâi

2 căni de apă

Mod de preparare

Spală strugurii.

Cu ajutorul unui robot de bucătărie, procesează-i împreună cu apa și zeama de lămâie, până când obții o băutură fină.

Bea o cană din smoothie-ul preparat la micul dejun și încă una după-amiaza.

Servește această băutură zilnic, pentru cel puțin două săptămâni.

Rețete de detoxifiere Dr. Oz

Dr. Oz recomandă o detoxifiere de 48 de ore, care nu are efecte adverse și poate fi realizată cu ușurință într-un weekend. Procedura se bazează pe consumul unor anumite alimente, după un program bine stabilit, potrivit doctorulzilei.ro.

Meniul este identic pentru cele două zile de „cură”.

Mic dejun: Quinoa și prune uscate

Începeți ziua cu un bol de quinoa, pseudo-cereală bogată în proteine, fosfor și fibre. Adăugați câteva prune, bogate în fibre, care au un efect ușor laxativ.

Prânz: smoothie de fructe

Cină: supă de legume

Citește și: 

Dieta care te ajută să scapi de ficatul gras

Alimente dăunătoare în ficatul gras

 
 
Loading...