Efectele nevăzute ale poluării

Ultima actualizare:

Suntem înconjuraţi de substanţe toxice, atât în casă, cât şi în afara ei. Ambalajele din plastic pentru mâncare, cutiile de aluminiu, anumite cosmetice pe care le folosim, produsele de curăţenie, ca să nu mai vorbim despre poluarea din aer, dată de gazele de eşapament, de praf cu microorganisme şi de mucegaiuri, toate acestea scad imunitatea şi duc la dezechilibre hormonale care afectează fertilitatea.

Conform unui studiu din 2000 publicat în Environmental Health Perspectives, peste jumătate dintre americani aveau cantităţi măsurabile de ftalaţi în organismul lor. Peste 90% din populaţie are bisfenol A detectabil în organism, în timp ce la 75% se detectează triclosan, responsabil de alterarea hormonilor tiroidieni. În 2006, trei mari companii de cosmetice din lume au renunţat la utilizarea unor compuşi toxici în lacul de unghii şi peste alte 1.000 de companii s-au alăturat unui pact pentru îmbunătăţirea siguranţei cosmeticelor.

“O altă cale prin care organismul nostru e expus la compuşi toxici e reprezentată de inhalarea de gaze poluante provenite de la autovehicule, incendii, fumat, produse volatile ale materialelor de construcţie, solvenţi sau produse de curăţenie utilizate în încăperi. Pesticidele, chiar şi cele interzise în trecut din cauza toxicităţii, încă persistă în sol şi în apele subterane, alături de noii produşi chimici proveniţi din solvenţi, procese de dezinfecţie, degresare sau îndepărtare de reziduuri, la nivel industrial. Este binecunoscută prezenţa unor concentraţii mari de metale grele, cum sunt mercurul şi plumbul în apă, peşti sau fructe de mare. Nu în ultimul rând, mucegaiurile sau bacteriile răspândite prin instalaţiile de climatizare au generat o patologie specifică zilelor noastre”, atrage atenţia dr. Laura Dracea, medic primar ginecolog, expert în fertilizare in vitro la Gynera.

Laura Dracea, medic primar ginecolog
Laura Dracea, medic primar ginecolog

Specialistul susţine că toată această poluare din jurul nostru duce la instalarea pubertăţii precoce. Ca dovadă, vârsta medie a primei menstruaţii a scăzut în Europa de la 18 ani la sub 13 ani. De asemenea, prin expunere succesivă la poluare, apare un dezechilibru hormonal responsabil de instalarea infertilităţii. “Dacă multe cauze ale infertilităţii, avorturilor sau anomaliilor fetale rămân adesea necunoscute, unele întrebări îşi pot găsi răspunsul în stilul de viaţă modern şi expunerea la produse chimice comune, prezente în mediu, alimente sau produse utilizate zilnic. Cei mai incriminaţi compuşi sunt prezenţi peste tot în mediul înconjurător.

Bisfenolul A şi alţi bisfenoli, ftalaţii, parabenii, metalele grele sunt prezente în ambalajele sticlelor de apă, cutii de plastic sau aluminiu, produse de curăţenie, cosmetice sau alte produse de îngrijire personală, cum sunt vopselele de păr, fixativele sau oja. Compuşi eliberaţi din materialele plastice, incluzând cele prezente în ambalaje pentru mâncare sau băuturi, precum şi compuşi din produse cosmetice sau hârtia termică pentru chitanţe, au fost asociaţi cu efecte estrogenice la bărbaţi, toxicitate asupra ovocitelor şi uterului şi apariţia unor malformaţii. Unii compuşi chimici au fost interzişi în anumite ţări, dar, din păcate, înlocuiţi cu alţii netestaţi sau care s-au dovedit, la rândul lor, nocivi”, mai spune medicul Laura Dracea.

Ce putem face? Trăim într-o lume a poluării, nu prea avem unde să ne “ascundem”. Putem doar să avem mai multă grijă, să alegem alimente din surse sigure, cosmetice şi produse de curăţenie naturale, să fim mai atenţi la igienă. Iar dacă ai probleme cu tiroida, îţi doreşti un copil, dar sarcina întârzie să apară, mergi la doctor! Medicina modernă are soluţii pentru aceste probleme de sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net