Elena Gheorghe, infecţionist: „Vaccinul anti-COVID NU conţine virus, NU produce boala şi nici NU modifică genele‟

Ultima actualizare:

    Vaccinarea ar poate fi singura şansă de supravieţuire pentru mulţi oameni @shutterstockclickpentrufemei.ro
Vaccinarea ar poate fi singura şansă de supravieţuire pentru mulţi oameni @shutterstockclickpentrufemei.ro

Virusurile şi bacteriile atacă omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Gripa a fost descrisă pentru prima dată în „Cartea epidemiilor‟ de Hipocrate, în anul 412 î.e.n., unde au fost prezentate şi simptomele bolii. Cu toate acestea, prima epidemie datează din anul 1173, iar cea dintâi pandemie a avut loc mai târziu, în preajma anului 1580. Ne aflăm în anul 2021 şi luptăm, din nou, împotriva unui virus, care a luat până în prezent aproximativ două milioane de vieţi. Pe lângă COVID-19, încercăm să ţinem în frâu şi virusul gripal. Din fericire, avem arma eficientă, confirmă medicul infecţionist Elena Gheorghe, de la Institutul Naţional de Boli infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş‟, şi anume, vaccinarea.

În secolul trecut, au apărut trei pandemii de gripă, dintre care mai importantă a fost cea spaniolă, care a ucis mai mult decât Primul Război Mondial. Odată cu gripa spaniolă, a fost depistată şi cauza gripei, virusul gripal de tip A, iar izolarea acestuia a avut loc în anii `30, la Londra. Spre finalul celui de-al treilea deceniu al secolului trecut a fost izolat şi virusul gripal de tip B.

Mutaţiile virusurilor

În prezent, putem preveni infectarea cu virusul gripal cu ajutorul vaccinului specific. Acesta „este necesar să se administreze în fiecare an, în primul rând, pentru că acest virus suferă mutaţii, iar compoziţia vaccinului trebuie adaptată la noile modificări ale acestuia, pentru a asigura eficienţa‟, explică infecţionistul Elena Gheorghe.

În cazul vaccinul anti-COVID, specialistul spune că „reacţiile adverse care pot apărea sunt într-un număr foarte mic şi nu trebuie să ne îngrijoreze. Este vorba despre reacţiile adverse locale (durere la locul de administrare, tumefiere/umflătură, eritem/roşeaţă, prurit/mâncărime), fatigabilitate, frisoane, febră, artralgii, mialgii, cefalee‟.

Citește aici interviul acordat în exclusivitate revistei "Click! pentru femei" și află ce conțin noile vaccinuri, cum ne pot acestea ajuta să revenim la normalitate, ce presupune tehnologia ARN.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net