Având proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, uleiul esenţial extras din frunzele de eucalipt poate fi de ajutor în tratamentul bolilor respiratorii. Reţine însă că acesta este toxic în cantităţi concentrate, aşa că nu îl înghiţi şi nu îl aplica direct pe piele. Remediile se administrează doar la recomandarea medicului specialist.

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Eucalyptus, eucaliptul (plantă nativă din Australia) se găseşte sub forma unor arburi sau arbuşti care au frunza verde tot timpul anului. Există peste 700 de specii diferite în lume, iar uleiurile esenţiale extrase din eucalipt au puternice proprietăţi medicinale. De exemplu, aborigenii australieni foloseau infuziile din frunze pentru a trata mai multe boli, printre care şi răcelile, febra şi congestia nazală.

Eucaliptolul, substanţa activă din plantă

Din frunzele uscate se obţine un lichid incolor, cu un miros plăcut, dar puternic. Când acesta este distilat, se obţine uleiul esenţial pur de eucalipt. Eucaliptul conţine un număr mare de compuşi chimici care au proprietăţi antispasmodice, expectorante şi descongestionante. Această combinaţie de beneficii se datorează, în parte, unei substanţe numite eucaliptol, compus care ajută expectoraţia, calmează tusea şi luptă împotriva complicaţiilor de la nivelul aparatului respirator superior.

Ajută sistemul imunitar

Oamenii de ştiinţă au examinat efectele eucaliptolului şi au descoperit că are efecte imunostimulatoare, proprietăţi antioxidante şi efecte spasmolitice (n.r. – care suprimă starea spasmodică). Un studiu din 2008 a arătat că o doză de 200 mg de eucaliptol, administrată de 3 ori pe zi, a ajutat la îmbunătăţirea anumitor simptome sinusale. Deoarece eucaliptul conţine antioxidanţi, el poate întări sistemul imunitar, în special în caz de răceală, gripă sau alte boli respiratorii, şi ajută organismul să lupte cu infecţiile. Totodată, uleiurile esenţiale de eucalipt au efecte calmante şi conţin compuşi polifenolici benefici.

De ajutor în caz de răceală şi gripă

Uleiul esenţial de eucalipt este eficient pentru a trata un număr mare de probleme respiratorii, printre care şi răceala, tusea, nasul înfundat, durerile de gât, astmul, congestia nazală şi sinuzita.

Eucaliptul funcţionează ca un agent expectorant şi ajută organismul să elimine toxinele şi microorganismele care produc îmbolnăvire.

Când te supără o răceală, adaugă 1 picătură de ulei de eucalipt pe o bucată de vată curată şi inspiră de câteva ori pe zi. Adaugă câteva picături de ulei de eucalipt în apă sau într-un aparat cu aerosoli (nebulizator) pentru a face terapie cu aburi, inhalând acest aer benefic. Mai poţi folosi câteva picături în apa din cadă, atunci când faci baie.

Dacă simptomele sunt mai grave, toarnă 1 cană cu apă fierbinte într-un bol, apoi amestecă 10 picături de ulei esenţial de eucalipt, pune-ţi un prosop mare deasupra capului şi inspiră profund, între 5 şi 10 minute, aburii emanaţi. Ai grijă ca aburii să nu iasă, iar prosopul să te acopere bine.

Află pe clicksanatate.ro în ce alte moduri îți îmbunătățește sănătatea eucaliptul!

Totul despre vaccinul antigripal

Măsuri corecte în caz de pielonefrită

 
 
Loading...
Citeste tot despre: