Starea generală de bine e puternic influenţată de nivelul de stres. Oamenii care se confruntă constant cu situaţii stresante sunt mai vulnerabili la boli, de la simple răceli la hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare. Crezi sau nu, alimentaţia joacă un rol important în reducerea stresului. Uite ce nu trebuie să mănânci!


  • Băuturi energizante şi cafea. Impresia că o cafea te ajută să te relaxezi e falsă. Deşi un capuccino sau un energizant îţi dau energie iniţial, după o perioadă va urma şi senzaţia de ”cădere”, care te va face să te simţi agitat şi deprimat. Dacă pe parcursul zilei consumi prea multe astfel de băuturi, când vine timpul somnului te vei simţi extenuat şi vei avea probleme să adormi. Mai mult, consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit. 
  • Dulciuri şi produse de patiserie. Pofta de alimente dulci vine mai ales atunci când eşti stresat. Însă dulciurile îţi dau energie pe moment, dar rezistenţa la insulină şi kilogramele în plus sunt riscuri pe care trebuie să le iei în calcul. Zahărul nu conţine substanţe nutritive esenţiale. El furnizează o creştere bruscă de energie în organism, care este posibil să ducă la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare şi depresie. Consumul ridicat de zahăr reprezintă o povară serioasă pentru pancreas, fapt ce măreşte riscul apariţiei diabetului.
  • Alimentele procesate. Acest tip de alimente cresc nivelul hormonului de stres. Pe lângă grăsimile rele, chimicale şi foarte puţine nutritive, alimentele procesate conţin multă sare şi zhar care cresc nivelul cortizolului. E greu să renunţi de tot  la ele, dar încearcă să reduci cât mai mult cantitatea acestora. Ţine minte că pentru a digera alimentele procesate, organismul trebuie să-şi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele. Alimente rafinate pe care trebuie să le eviţi sunt prăjiturile, biscuiţii, pâinea şi produsele de patiserie. 
  • Alcool. După o zi lungă şi stresantă, o bere sau un cocktail par a fi modul perfect de relaxare. De fapt, alcoolul nu e deloc de ajutor, deoarece stimulează eliberarea hormonului de stres. Alcoolul are un efect depresiv, ceea ce poate accentua starea de stres. Alcoolul stimulează secreţia de adrenalină, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum tensiunea nervoasă, irascibilitatea şi insomnia. Mai mult, dacă se ajunge la exces de alcool, acesta duce la creşterea depozitelor de grăsime din zona inimii şi slăbeşte funcţia imunitară, conform www.alegesanatos.ro.
 
 
Loading...