Hipertensiunea arterială este o boală cronică a inimii, care în timp poate avea complicaţii foarte grave. Iată cum putem ameliora, dar mai ales preveni această afecţiune.


Dieta fără sare. E principala indicaţie pe care trebuie să o urmaţi. Aceasta înseamnă că nu trebuie să adăugaţi în mâncare sare şi nici alţi înlocuitori şi nu consumaţi deloc alimente sărate ca brânză, salam, murături.

Sportul reduce tensiunea arterială. Astfel, plimbările rapide de 30 de minute, mersul la piaţă, mersul cu bicicleta, grădinăritul sau alte activităţi fizice moderate în gospodărie sunt benefice pentru inimă.

Spuneţi „nu" ţigărilor! Deşi renunţarea la tutun nu scade tensiunea, diminuează riscul apariţiei complicaţiilor acesteia: infarctul miocardic, accidentul vascular.

Evitaţi grăsimile! Dieta fără grăsimi e indicată în frecventele situaţii în care hipertensiunea arterială se asociază cu colesterolul. Este bine să mâncaţi carne de peşte sau pui în locul celei de porc. Evitaţi ouăle şi laptele nedegresat.

Consumaţi multe lichide! Consumul de lichide, preferabil apă plată, este indicat pentru a contracara ameţeala care se poate datora tratamentului medicamentos antihipertensiv pe care îl urmaţi. Consumul moderat de alcool, un pahar zilnic, în lipsa contraindicaţiilor, nu creşte riscul cardiovascular.

Loading...
Citeste tot despre: