Floarea-soarelui previne bolile cardiace

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Plantă de cultură des întâlnită în ţara noastră, floarea-soarelui se numără printre medicamentele oferite de natură de care putem profita din plin. Citeşte din numărul de iulie al revistei Click! Sănătate ce poţi trata cu remediile pe bază de floarea-soarelui!

Seminţele de floarea-soarelui sunt recunoscute drept un antioxidant puternic, ele fiind un bun aliat împotriva atacului de cord, dar şi a altor afecţiuni cardiovasculare. Iar toate acestea datorită conţinutului ridicat de acizi graşi esenţiali, dar şi a acidului folic, a seleniului, magneziului, cuprului, fitosterolilor, triptofanului şi vitaminelor (A, E şi B6). Cel mai bine este ca seminţele să fie consumate crude, iar asta pentru a păstra cât mai multe din proprietăţile curative.De asemenea, ele sunt bogate în vitamina B1, ceea ce le face să fie un bun remediu în tratamentul depresiei şi chiar al insomniei. „Seminţele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de vitamina E, fapt ce asigură o comunicare eficientă între celulele corpului, fiind utile în protejarea împotriva bolii Alzheimer. Tot datorită acestei vitamine se obţin rezultate bune în protecţia pielii împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete, împiedicând deteriorarea celulelor de la suprafaţă“, adaugă Rareş Simu, medic specialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia.

Ce alte beneficii aduc seminţele

  • Cuprul, un mineral pe care seminţele îl conţin în cantitate mare, contribuie la limitarea formării radicalilor liberi, ajută la menţinerea integrităţii membranelor celulare şi întăreşte sistemul imunitar.
  • Cantitatea mare de acizi graşi esenţiali (printre care acidul linoleic) şi de vitamina E menţin sănătatea şi frumuseţea pielii, a părului şi a unghiilor.
  • Reduc simptomele artritei.
  • Tratează dermatita sau eczema.

Uleiul, util contra hipertensiunii şi colesterolului

Nu doar seminţele aduc numeroase beneficii sănătăţii, ci şi uleiul obţinut (prin procesul de presare la rece) din floarea-soarelui. Acesta se foloseşte în tratamente şi alimentaţie datorită conţinutului bogat în lecitină, acizi graşi Omega-3 şi vitaminele A, E şi F. „Uleiul tonifiază şi susţine sănătatea sistemului cardiovascular şi nervos, este benefic în hipertensiune şi ajută la scăderea colesterolului. Are proprietăţi detoxifiante, previne mai multe tipuri de infecţii, dar şi arteroscleroza. De asemenea, ajută la menţinerea şi refacerea oaselor şi a dinţilor“, explică specialistul.De asemenea, în constipaţie, uleiul de floarea-soarelui poate să fie folosit drept purgativ. Se recomandă să se ia dimineaţa la trezire, pe stomacul gol, 1 lingură de ulei în care se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.

Tinctura, indicată în laringită

Tinctura din petale de floarea-soarelui ajută în laringite sau faringite. Umpli un borcan cu petale proaspăt tăiate, apoi adaugi cât să le acopere alcool de 75 de grade. Laşi la macerat 10 zile, strecori printr-un tifon şi torni în sticluţe mici, închise la culoare. Pui 1 linguriţă de tinctură în jumătate de pahar de apă şi bei de 4-5 ori pe zi. Urmezi tratamentul până la dispariţia simptomelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net