Recunoscute din timpuri străvechi pentru proprietăţile lor terapeutice, gălbenelele reprezintă un remediu natural cu rezultate uimitoare. În scop terapeutic, se folosesc florile, care se culeg atunci când este soare, când planta este deschisă şi emană uleiuri volatile. Uite cum îţi ajută gălbenelele organismul!


  • Infuzia se prepară din 2 liguriţe cu vârf de floare uscată la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 3-5 minute şi se consumă 2-3 cani pe zi, înainte de mese. Poate trata ulcerul gastric şi infecţiile cavităţii bucale şi ale gâtului, în acelaşi timp fiind îmbunătăţită digestia prin stimularea bilei. Ceaiul de gălbenele previne apariţia crampelor menstruale, a bolilor hepatice şi a constipaţiei. Are şi proprietăţi antiinflamatorii şi antispasmice, fiind folosit şi în tratarea vânătăilor, a rănilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor şi a arsurilor. Este bun şi pentru a trata ciuperca unghiei: ţine unghia bolnavă în acest lichid miraculos, de două ori pe zi, câte 20 de minute.
  • Tinctura se prepară din flori proaspete puse într-o sticlă peste care se toarnă alcool de 60 de grade, se lasă la macerat, la soare, timp de două săptămâni, se strecoară şi se păstrează în recipiente închise la culoare, închise ermetic. Se administrează de 3 ori pe zi câte 30 de picături, pentru reglarea ciclului menstrual, tratarea ulcerului gastro-duodenal.
  • Decoctul se prepară din două linguri de plantă uscată la 1 litru de apă, se lasă la macerat în apă rece 24 de ore. Se strecoară şi se mai fierbe maceratul într-un litru de apă timp de 10 minute, se strecoară din nou şi se amestecă cele două extracte. Se administrează atât intern, cât şi extern: gargară (afte, stomatite, gingivite, faringite), se fac băi de şezut, comprese externe (vindecarea ulcerelor, escarelor, abcese, pustule, fisuri, degeraturi), spălături, clisme.
  • Pulberea de plantă se obţine prin măcinarea florilor uscate, din care se administrează câte o linguriţă de plantă pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi pentru efectul antiinflamator, cicatrizant. Se depozitează în recipiente bine închise, maximum 10 zile, pentru că uleiurile volatile se evaporă rapid.
  • Unguentul pe bază de gălbenele poate fi utilizat în diverse boli dermatologice sau pentru întreţinerea pielii, conform www.csid.ro.
Loading...