Gripă 2020. Sfaturi ca să-i ferim pe copii

Ultima actualizare:

    Regulile de iginaă și vaccinarea îi pot proteja pe copii de gripă
Regulile de iginaă și vaccinarea îi pot proteja pe copii de gripă

Este alertă de gripă în Bucureşti. 47 de şcoli şi grădiniţe au cursurile suspendate din cauza îmbolnăvirilor cu acest virus, numai în Capitală Primarul Gabriela Firea a spus că sunt peste 1.900 de cazuri de infectări la copii raportate de cabinetele şcolare. Şi este vorba doar despre şcolile de stat.

Este alertă de gripă în Bucureşti. 47 de şcoli şi grădiniţe au cursurile suspendate din cauza îmbolnăvirilor cu acest virus, numai în Capitală Primarul Gabriela Firea a spus că sunt peste 1.900 de cazuri de infectări la copii raportate de cabinetele şcolare. Şi este vorba doar despre şcolile de stat.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat, miercuri, că încă 26 de unităţi de învăţământ au primit aprobare pentru suspendarea parţială a cursurilor. Astfel, 47 de şcoli şi grădiniţe au fost suspendate parţial cursurile, din cauza gripei.

Gripa poate fi prevenită, iar cel mai eficient mod prin care putem ţine germenii la distanţă de ce-i mici este vaccinarea şi igiena personală. Când copiii sunt mai mari, părinţii şi cadrele didactice trebuie să le explice acestora ce trebuie să facă pentru a se feri de viruşi, înclusiv de gripă.

Vaccinul antigripal este cea mai bună metodă de protecţie

Specialiştii spun că cea mai bună modalitate de a preveni gripa este vaccinul antigripal, acesta fiind recomandat, în fiecare an,  tuturor copiilor cu vârste cuprinse de peste 6 luni. În anumite situaţii, deşi este vaccinat, copilul poate face gripă, însă va manifesta simptime mai uşoare ale bolii.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul acesta aproximativ 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru pacienţii care afc parte din grupele de risc. Iar ministrul Victor Costache a aprobat suplimentarea, numărul acestora cu încă 30.000 de seruri. Cei sănătoşi îşi pot cumpăra dozele din farmacie. Pentru copii, pentru prima dată, în România a fost adus un vaccin antigripal sub formă de spray nazal.

Chiar dacă suntem în plin sezon gripal, medicii spun că încă mai putem să-i vaccinăm pe cei mici, însă trebuie avut în vedere faptul că imunizarea se face în aproximativ două săptămâni.

„ Putem să facem vaccinul antigripal şi acum, chiar dacă suntem în plin sezon gripal. Trebuie, însă, avut în vedere că imunizarea se face în două-trei săptămâni. Dar dacă peste o lună avem epidemie de gripă, vaccinul va proteja pacientul”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie. 

Regulile de igienă personală pot apăra copiii de gripă

Medicii spun că regulile de igienă personală pot preveni îmbolnăvirile și îi pot apăra pe copii de infectarea cu viruși.  

Încurajează-ți copilul să se spele bine pe mâini. Spălatul corect se face timp de 20 secunde, cu apă caldă și săpun, de mai multe ori pe zi.

Medicii spun că virusul gripal rezistă pe jucării, mobilă, veselă sau chiar pe lenjeria de pat. Trebuie să i se explice că poate atinge o suprafață  infectată și se poate îmbolnăvi dacă apoi îți duce mâna la ochi, nas sau gură.

Specialiștii mai spun că un somn odihnitor intărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte și să învingă virusurile. Și dacă cei mai mici, sugarii, trebuie să doarmă cam 18 ore pe zi, preșcolarii au nevoie de aproximativ 14 ore de somn, școlarii de 10-11 ore, iar adolescenții de 8-9 ore de somn, zilnic

Nutriționiștii ne învață că alimentele cât mai colorate stimulează apetitul copilului pentru acestea. Este vorba despre fructe și legume, desigur. Acestea vor stimula imunitatea fiind bogate în antioxidanti, proteine și vitamine. Puteți opta pentru citrice, roșii, căpșuni, ardei gras, broccoli, conopidă, varză, pătrunjel și papaya. Acestea sunt bogate în vitamina C.

Medicii mai spun că trebuie avut grijă și la ținuta copiilor în funcție de temperaturile de afară, însă trebuie să fie luate în seamă și alte reguli de bun simț pe care toată lume știe, însă nu toți le respectă.

1. aerisirea adecvată a spaţiilor de locuit;

2. acoperirea gurii și nasului în timpul tusei sau strănutului prin utilizarea batistelor de unică folosință;

3. mascarea tusei și strănutului cu partea interioară a articulației cotului și, obligatoriu, spălarea mâinilor după tuse/strănut pentru a evita răspândirea microbilor sau virusurilor;

4. folosirea măştilor de protecție pentru persoanele cu simptome de viroză;

5. izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptome sugestive pentru gripă, după o vizită, în prealabil, la medicul de familie.

Nu-l duce pe copil în locuri aglomerate

Desigur că nu ar trebui să îți spună un medic să nu își duci copilul în mall sau altelocuri aglomerate în plin sezon gripal. Însă specialiștii în sănătate țin să precizeze că aceste obiceiuri ale părinților sunt total iresponsabile. În astfel de spații circulă tot felul de viruși și chiar și cei cu o imunitate foarte bună sunt expuși. Mai grav este atunci când ducem copiii în locuri de joacă din spații închise. Acolo ating obiecte contaminate cu saliva copiiilor bolnavi și se pot infecta. Astfel că este important să nu îl duci pe copil în astfel de locuri. Mai bine scoate-l afară, în aer liber.

Evită policlinicile și spitalele

După numărul tot mai mare de îmbolnăviri, românii au ingtrat în panică și au îngroșat rândurile spitalelor pentru a face testene de gripă. Autoritățile medicale spun că în acest fel pot lua virusul chiar și cei care nu-l iau. Managerul spitalului Matei Balș a declarat la finalul unui comitet de urgență desfășurat la Ministerul Sănătății a spus că sute de bucureșteni au venit la spital pentru a-și face testele, însă doare o parte dintre ei aveau gripă. Medicii mai spun însă că ar trebui evitate polichinicile și spitalele în această perioadă dacă starea nu impune o deplasare urgentă în aceste locuri. Sunt multe cayuri care pot fi rezolvate de medicul de familie, care, în urma unor discuții preliminare poate chiar să se deplasezeze la domiciliul copilului pentru a-l consulta.

Ce este gripa şi ce complicaţii poate da

Gripa este o infecţie respiratorie virală acută care se răspândeşte rapid în comunitate şi este mult mai periculoasă pentru copii faţă de răcelile obişuite. Medicii avertizează că gripa poate da complicaţii mortale, nu numai în cazul copiilor foarte mici, de până la 2 ani ci şi în cazul celor cu afecţiuni cronice, cum ar fi astmul şi bolile de inimă. Gripa poate da pneumonie, deshidratare, agravarea bolilor cronice precum boli de inimă sau astm bronşic, encefalopatie (inflamarea creierului), probleme ale sinusurilor şi infecţii ale urechii.

Experţii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control) estimează că în Uniunea Europeană anual îşi pierd viaţa din cauza complicaţiilor asociate gripei până la 40.000 de persoane.

Citește și: 

Gripa 2020. Ce facem în cazul infecției virale, sunăm medicul de familie?

Cum deosebești gripa de raceală. Care sunt simptomele de gripă și cum trebuie să acționezi

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net