Gripă, răceală sau viroză? Iată 5 sfaturi ca să te pui pe picioare!

Ultima actualizare:

    Gripa, răceala sau virozele se vindecă mult mai repede dacă urmăm o dietă sănătoasă, bogată în vitamine, minerale şi nutrienţiShutterstock
Gripa, răceala sau virozele se vindecă mult mai repede dacă urmăm o dietă sănătoasă, bogată în vitamine, minerale şi nutrienţiShutterstock

Atunci când suntem răciţi, organismul depune eforturi foarte mari pentru a se vindeca. Ar trebui să-l susţinem şi noi cu vitamine, minerale şi nutrienţi pe care le luăm din alimentaţie. Uite cum este bine să te hrăneşti dacă ai gripă, viroză sau ai răcit.

Fructe şi legume proaspete

Organismul are nevoie de vitamine cu proprietăţi antioxidante, precum vitamina A, C şi E. Surse importante de vitamina C sunt citricele, varza albă şi roşie, pătrunjelul şi gogoşarii, chiar şi în formă murată. Ceapa, usturoiul şi prazul consumate în stare crudă au efecte antiinflamatoare. Usturoiul conţine şi alicină, un compus cu sulf care stimulează producerea de celule „de apărare”. Nu uita de zinc, un mineral important nu doar pentru piele şi unghii, ci şi pentru mobilizarea limfocitelor T. Zincul se găseşte în carnea roşie, în cereale, în legumele cu frunze verzi şi în seminţe.

Proteine de înaltă calitate

Alege carne săracă în grăsimi, cum ar fi cea de pui sau de curcan, dar şi peşte, ouă, soia. Tradiţionala supă de pui recomandată în caz de răceală nu este un mit. Conţine o cantitate foarte mare de cisteină, aminoacid care ajută la decongestionarea căilor respiratorii. În plus, supa ne hidratează şi reduce inflamaţiile din corp.

Mai mult Omega 3, mai puţin Omega 6

Pentru a nu suprasolicita organismul, redu cantitatea de grăsimi, limitându-te la acelea cu adevărat benefice, care scad inflamaţiile: peştele, uleiul de măsline, nucile sau migdalele. Pentru a funcţiona corespunzător, sistemul nostru imunitar are nevoie de o dietă în care cantitatea de acizi graşi Omega 6 să fie cel mult triplă faţă de cantitatea de Omega 3. Alimente bogate în Omega 3 sunt peştele oceanic, legumele cu frunze verzi, nucile şi migdale crude.

Evită alimentele cu efect inflamator

Nitriţii din mezeluri şi grăsimile saturate din produsele prăjite  sau de patiserie cresc gradul de inflamaţie în corp şi pun presiune pe sistemul imunitar. În plus, aduc o mulţime de calorii goale organismului, care furnizează doar energie nu şi nutrienţi.

Bea multe lichide

Hidratarea este esenţială atunci când suntem răciţi. Pe lângă o supă caldă zilnic, alte băuturi care ne pun pe picioare sunt limonada preparată în casă, sucul de roşii (sursă de vitamina A şi de licopen) şi ceaiurile calde care stimulează procesul de sudoraţie. Poţi pregăti şi un suc de legumele sau fructe proaspete sau fierte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net