Hepatita C este inamicul tăcut al ficatului tău. Există 11 genotipuri ale virusului hepatitei C, cu aproximativ 50 de subtipuri. Genotipul 1, care e cel majoritar, este cel mai refractar la tratament.


Spre deosebire de hepatitele A şi B, cea de tip C nu poate fi prevenită prin vaccinare. În jur de 10–20% din cei cu hepatită cronică C ajung să dezvolte, după ani de evoluţie, ciroză hepatică, iar 1–5% din aceştia vor fi diagnosticaţi cu cancer hepatic.

Hepatita C, inamicul tăcut al ficatului

Infecția cu virusul hepatitic C (VHC) este o adevărată problemă de sănătate publică. În jur de 20% din cei care se infectează cu acest virus reușesc să se vindece, iar restul de 80% dezvoltă infecție cronică. Specialiştii estimează că, în ţara noastră, vârful epidemiei de hepatită C va fi atins în jurul anului 2020, când se va cumula numărul persoanelor infectate înainte de 1989 cu cel al persoanelor nou infectate prin tatuaje, piercing şi droguri injectabile.

Simptomele hepatitei C

Infecţia cu virusul hepatitic C poate trece neobservată, fiind descoperită întâmplător, chiar şi după mulţi ani. În faza acută a infecției, apar semne precum stările gripale, oboseala accentuată și icterul, care se pot menține și în etapa cronică.

Cum se depistează hepatita C

De regulă, infecția cu virusul hepatitic C este descoperită întâmplător, la analizele de sânge de rutină. Astfel, după ce se constată că transaminazele sunt mărite, se recomandă markerii virali. Expunerea anterioară la virus sau infecţia actuală cu virus C se stabileşte prin efectuarea testului Ac anti VHC. Dacă testul este pozitiv, se va evalua starea de activitate a infecţiei (virus activ sau nu), prin determinarea sangvină a încărcăturii cu virus C (viremia VHC – respectiv ARN-VHC).

Ai putea avea hepatita C fără să ştii?

Principalele căi de transmitere a virusului hepatitic C sunt: contactele sexuale întâmplătoare fără prezervativ, acele şi instrumentele tăioase nesterilizate (tatuaje, piercing, acupunctură) și drogurile injectabile. De asemenea, infecția se poate transmite de la mamă la făt. Dacă te afli în una din următoarele situaţii, este bine să îţi faci analizele pentru depistarea hepatitei C!

  • Ai făcut transfuzii de sânge înainte de 1989.
  • Urmezi hemodializă.
  • Ai fost supus unui transplant de organe.

Virusul hepatitic C NU se transmite prin strângere de mână, îmbrățișări sau prin folosirea acelorași tacâmuri.

Evoluţia infecţiei cronice

Infecția cu VHC poate avea o evoluție rapidă, medie sau lentă. În primul caz, fibroza la nivel hepatic se instalează după 5-10 ani, pe când în cea lentă, aceasta poate surveni chiar și peste 30 de ani. Ciroza și cancerul hepatic sunt complicațiile infecției cronice cu virus hepatitic C. În lipsa tratamentului, survin complicațiile, ale căror evoluție și severitate depind de mai mulți factori. Astfel, evoluția spre ciroză poate fi mai accentuată la cei care au peste 40 de ani în momentul infecției și la cei care consumă frecvent alcool. Evoluția este accelerată și la cei care au și alte boli asociate (diabet zaharat de tip 2, infecție cu HIV etc.).

Loading...