Hipertensiunea arterială. Tot ce trebuie să știi despre tensiunea arterială

Ultima actualizare:

    La nivel mondial, în jur de 1 miliard de oameni suferă de hipertensiune arterială
La nivel mondial, în jur de 1 miliard de oameni suferă de hipertensiune arterială

Problemă de sănătatea publică, tensiunea arterială crescută este factorul de risc cel mai important, la nivel global. Indiferent de cauza care o declanșează, este vital să fie tratată din timp. La nivel mondial, în jur de 1 miliard de oameni suferă de hipertensiune. Iată tot ce trebuie să știi dacă suferi de hipertensiune arterială.

Tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii. Presiunea este maximă atunci când inima se contractă – este așa-numita presiune „sistolică“ - și minimă, atunci când mușchiul cardiac se relaxează, între două bătăi ale inimii – purtând denumirea de „diastolică“.

Cum se măsoară tensiunea arterială

Presiunea arterială se măsoară în mm Hg, milimetri coloană de mercur. Când ți se ia tensiunea, ți se comunică o valoare alcătuită din două grupuri de cifre, spre exemplu 120/80 mm Hg (sau „12 cu 8“, cum ai auzit de atâtea ori). Prima valoare indică presiunea sistolică, a doua – pe cea diastolică.

Când ești hipertensivă

Ești hipertensivă atunci când presiunea arterială crește, ca urmare a măririi efortului de pompare a inimii sau a compresiei vaselor sangvine. În general, un specialist va considera că ești hipertensivă atunci când înregistrezi, în stare de repaos, o presiune arterială de peste 140 /90 mm Hg.

Clasificare

  • Tensiune sistolică
  • Tensiune diastolică

Cum îți măsori tensiunea

Indiferent dacă măsurătoarea se face la medic sau acasă, trebuie respectate următoarele reguli: *tensiunea arterială se măsoară după un repaos de 5 minute, în poziția culcat, la mâna dreaptă și la stânga, apoi în picioare, după schimbarea poziției; * persoana căreia i se ia tensiunea nu trebuie să consume cafea, să fumeze și să facă efort fizic cu o jumătate de oră înainte de măsurătoare; *aceasta nu trebuie să ia medicamente care stimulează inima (epinefrină); *pentru punerea diagnosticului, este nevoie de 3 determinări, realizate la diferite intervale; tensiunea arterială trebuie măsurată la ambele brațe, luându-se în considerare valoarea cea mai mare.

Ce mănânci, ce bei dacă ești hipertensiv

Nu-ți pune în farfurie mâncărurile bogate în grăsimi. Dă prioritate legumelor, fructelor și lactatelor degresate. Evită, cât poți, alimentele cu conținut crescut de sare: murături, brânzeturi sărate, conserve, precum și băuturile alcoolice.

Ce activități ai voie dacă ești hipertensiv

Antrenamentul fizic susținut este un adevărat medicament pentru hipertensivi. Medicul este cel ce îți poate recomanda cea mai potrivită activitate fizică. La efort, valoarea tensiunii arteriale se corelează cu frecvența cardiacă și mai puțin cu intensitatea efortului. Este bine ca, înaintea practicării activității fizice, pacieților cu hipertensiune să li se facă un test EKG de efort, pentru a se vedea reactivitatea aparatului cardiovascular.

Sfatul specialiștilor

Hipertensiunea arterială sistemică (HTA) poate duce la probleme grave de sănătate – de aceea a fost numită și „ucigașul tacut“. După vârsta de 45 de ani, prevalența HTA este mai mare în rândul populației de sex feminin. Modificările hormonale, inclusiv folosirea contraceptivelor orale și a terapiei de substituție hormonală, sarcina, obezitatea, premenopauza sunt câțiva dintre factorii care duc la această situație. Scopul tratamentului antihipertensiv este acela de a preveni afectarea organelor țintă și apariția evenimentelor cardiovasculare nedorite. De aceea, este indicat să stabilești o bună comunicare cu medicul tău cardiolog. Fă-ți propriul jurnal cu valorile tensionale măsurate și ia măsuri care țin de modificarea stilului de viață.

Citește și:

Cum previi bolile de inimă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net