Dacă nu ești o fire prea activă și nu-ți place, de pildă, să mergi la sală sau să faci jogging, poți „recupera” prin dans. Acesta nu este benefic numai pentru corp, ci și pentru minte, spune psihologul Andra Tănăsescu. Iată care sunt beneficiile fiecărui stil de dans explicate de specialist!


În secolul trecut, dansul era una dintre cele mai des întâlnite metode de relaxare, de socializare, de menţinere a greutăţii corporale şi a unui tonus ridicat. Din nefericire, în zilele noastre, dansul nu mai este trăit la intensitate maximă și tot mai puţină lume îl practică.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, depresia se instalează într-un ritm tot mai accelerat în societatea actuală din cauza „sedentarismului social” şi a nevoii tot mai mari de a interacţiona mai mult virtual decât în viaţa reală.

„Oamenii nu sunt neapărat mai sedentari decât erau acum câteva decenii, însă sunt mai sedentari social, adică nu mai simt acea plăcere, nevoie, dorinţă de a sta la poveşti cu oamenii, în viaţa reală, ci se închid tot mai mult în ei. Acest stil de viaţă s-a răsfrânt şi asupra dansului, care este practicat de un număr tot mai mic de oameni. În fapt, dansul era una dintre acele metode de socializare cele mai întâlnite şi iubite de majoritatea oamenilor. Chiar dacă se mai practică în zone tot mai izolate ale societăţii, acesta nu mai transmite aceleaşi emoţii, nu mai este trăit din străfundul sufletului şi nu mai este folosit ca o metodă de socializare, ci mai mult în sensul performanţei”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Care sunt beneficiile fizice ale dansului?

Dansul atrage după sine nu doar beneficii fizice, cât mai ales beneficii de ordin psiho-emoţionale. „Dansul previne şi tratează anumite boli, fiind de ajutor în diabetul zaharat, unele afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni musculare, articulare şi osoase, obezitate, tulburări psihice, ajută la întărirea oaselor şi previne osteoporoza la femei, ajută la ameliorarea sau prevenţia unor afecţiuni articulare sau musculare, arde caloriile şi este “adjuvant” în reglarea glicemiei. De asemenea, prin dans, ajungem să ne cunoaştem mai bine corpul, încetineşte procesele de îmbătrânire, energizează, ajută la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului şi crearea unui joc de presiuni care se transmit organelor digestive, previne anemia prin stimularea creării unei cantităţi mai mari de sânge în organism, învăţăm tehnici de respiraţie şi intensifică reflexele”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Din perspectiva beneficiilor psiho-emoţionale, specialistul este de părere că dansul îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi memoria, la orice vârstă, creşte stima de sine, eliberează emoţii negative, ca: furie, teamă, ură, îmbunătăţeşte comunicarea intrapersonală, combate stresul şi depresia şi previne afecţiunile psihiatrice.

Ce stiluri de dansuri putem exersa?

Psihologul este de părere că nu trebuie să ne cantonăm pe un singur dans, deoarece fiecare stil atrage după sine beneficii particulare.

Astfel, iată care sunt cele mai populare stiluri de dans pe care le putem exersa, astfel încât să abundăm de energie, să ne păstrăm încrederea în sine şi să fim fericiţi!

# Latino reprezintă o combinaţie de dansuri din Caraibe, America de Sud şi mici influenţe din Africa, implică, de obicei, un partener de dans, de sex opus, şi pune accentul pe ritmurile latino şi mişcările senzuale. „Acest dans aduce beneficii prin faptul că încurajează ieșirile în mediul social, dezvoltă încrederea și capacitatea de exprimare, precum și libertatea de mișcare care, în viața de zi cu zi, se traduce în libertatea de a trăi viața”, spune Andra Tănăsescu.

# Baletul este un gen de dans artistic-figurativ, executat de una sau mai multe persoane. Prin practicarea acestuia, mobilitatea, echilibrul și flexibilitatea cresc semnificativ. În ceea ce privește dezvoltarea psiho-emoțională, baletul ajută la stabilirea unui mod de viață ordonat, echilibrat și crește capacitatea de concentrare”, afirmă psihologul.

# Dansul contemporan se poate spune că se aseamănă cu baletul, venind în plus cu o libertate imensă de mișcare și exprimare. În timp ce baletul se bazează pe mișcări și structuri fixe, repetitive, posturi exacte și linii perfecte, dansul contemporan încurajează creativitatea și exprimarea liberă. Acest tip de dans creează una dintre cele mai puternice conexiuni minte-corp-emoții și aduce imense beneficii din punct de vedere psiho-emoțional.

# Hip-hop şi street dance, precum și alte dansuri din această arie, sunt dinamice, expresive, bazate pe structuri clare și în același timp inovatoare. „Printre mișcările dinamice, explozive, se regăsesc inclusiv acrobații și mișcări care țin de un control desăvârșit al corpului. Aceste dansuri oferă un impuls de energie și creativitate, expresivitate și putere”, menţionează specialistul. 

# Belly dancing. „Atunci când ne referim la belly dancing, ne gândim la mișcări unduitoare, precum valurile apelor. Această curgere a mișcărilor ține de mobilitatea și controlul corpului și, în același timp, duce la o lejeritate în mișcările trupului. Prin practicarea acestui tip de dans, energia este pusă în mișcare și potențată, lucru care duce la o conexiune foarte puternică între minte și suflet”, încheie psihologul Andra Tănăsescu.

 

 
 
Loading...