Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. 7 reguli care vă ţin departe de spital

Ultima actualizare:

    Catedrala Mitropolitană Iaşi. Sfinta Parascheva este venerată de mii de credincioși
Catedrala Mitropolitană Iaşi. Sfinta Parascheva este venerată de mii de credincioși

Mai sunt câteva zile iar la Iaşi începe pelerinajul la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Este un prilej de bucurie pentru creştinii ortodocşi din România. Însă, având în vedere numeroasele incidente petrecute în anii trecuţi, când mai mulţi pelerini au ajuns la urgențe în stare gravă, medicii recomandă respectarea normelor de igienă şi o hidratare corespunzătoare. Sunt doar câteva reguli pe care, dacă le respectați, nu ajungeți la spital.

Sfânta Parascheva este sărbătorită la 14 octombrie, însă pelerinajul începe pe data de 11 octombrie și se termină pe 15 octombrie. În acest an, la Iași, sunt așteptați peste 100 de mii de pelerini.

Pentru că la majoritatea manifestărilor unde iau parte un număr foarte mare de oameni, fie că este vorba despre pelerinaj religios ori concerte, este oricând posibil să apară incidente, autoritățile încearcă să ia măsuri.

În pericol sunt în general persoanele în vârstă sau cei care au probleme grave de sănătate. Iar dacă vorbim despre un pelerinaj ecumenic, această categorie de oameni, de multe ori, renunță la tratamentul prescris de specialiști. Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, a explicat pentru Click! ce reguli putem respecta pe perioada manifestărilor de la Iași pentru a sta departe de probleme.

1. Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită

”Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool”, spune dr. Ciuhodaru.

2. Măncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor

”Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomerație”, a explicat medicul .

3. Atenție la persoanele cu boli psihice

”Nu-i lăsați neînsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de bază”, a transmis Ciuhodaru.

4. Nu întrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi

”Cele mai  precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia”, atenționează medicul.

5. Mergeți rapid la spital

”În cazul apariţiei oricărei simptomatologii prezentați-vă imediat la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme”, mai precizează doctorul Ciuhodaru.

6. Anunțați medicul de familie

”Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi să stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital”, spune specialistul.

7. Solicitați medicină de urgență

”Sunați la 112 când nu vă puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absența unui spital de urgenţă monobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Leșinuri și come alcoolice

Din experiența din anii trecuți, medicii de la urgențe spun că patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. ”Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni dar după terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru.Doctorul a vorbit și despre cei ”veniți în scopuri mai puțin ecumenice”, la care patologia dominantă este cea traumatică, în special plăgi, luxații și entorse sau legată de excesele alimentare sau alcoolice.În anii trecuţi s-au înregistrat chiar şi cazuri letale. În urmă cu 3 ani o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viața în timp ce stătea la coadă la moaşte iar în 2013 o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale.

”Nu uitați să respectați toate cele 7 reguli simple pentru a vă simți bine în toate aceste zile”, a subliniat Ciuhodaru.

Cine a afost Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI într-o familie de creştini de neam bun şi înstăriţi, în localitatea Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol.

Documentele vremii menţionează că tânăra Parascheva a fost un sprijin material şi moral pentru săracii din localitatea natală. În repetate rânduri, Cuvioasa le-a dăruit săracilor hainele sale şi s-a îmbrăcat cu hainele lor  modeste, chiar dacă tatăl ei a pedepsit-o pentru acest lucru.   

După moartea părinţilor, Cuvioasa Parascheva le-a împărţit săracilor toate bunurile sale şi a ales calea pustiei, spre ținutul Pontului.

Autoritățile estimează că, anul acesta, numărul pelerinilor care vor veni la Iași ar putea crește, având în vedere că vor fi aduse și Moaştele Sfântului Spiridon din Corfu.

Citeşte şi: 

Mii de pelerini au stat la coadă la sarmale după slujba de Sfânta Parascheva, la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Istoria sărbătorii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net