Infecția cu E.coli. Simptome, riscuri și tratament

Ultima actualizare:

    Medicii epidemiologi au descoperit în apa Mării Negre bacteria E.coli, în urma unor analize. Apa este infectată în Mamaia Sud, Eforie Nord și Venus
Medicii epidemiologi au descoperit în apa Mării Negre bacteria E.coli, în urma unor analize. Apa este infectată în Mamaia Sud, Eforie Nord și Venus

Infecția cu E.coli este foarte des întâlnită, iar cel mai afectați sunt copiii. Click! vă spune care sunt simptomele infecției cu bacteria E.coli, cum vă puteți proteja de aceasta, ce riscuri presupune boala și ce tratament există împotriva ei.

Infecția cu E.coli face cele mai multe victime în rândul copiilor. Așa că, părinți, mare atenție la igienă și la ce consumă cei mici!

Bacteria E. coli sau Eschierichia coli, cea responsabilă de de infecția cu E.coli, trăiește în tubul digestiv al oamenilor și animalelor și este cauza multor infecții destul de grave. Sunt multe tipuri de E. coli, iar unele pot produce toxine foarte puternice ce au simptome precum scaun foarte moale cu sânge și pot cauza probleme serioase precum insuficiență renală.

Nu toate persoanele care au această E.coli au și simptome, acestea fiind doar purtătoare ale bacteriei. Este destul de greu de depistat, deoarece simptomatologia seamănă destul de mult cu a altor bacterii și infecții.

Bacteria E-coli nu se găseşte însă doar în intestinul oamenilor, ci şi în apă sau carne. Printre sursele de contaminare se pot număra fructele şi legumele crude, precum şi în laptele nefiert. La fel ca virusul hepatic, E.coli se poate transmite interuman şi prin atingere mâinilor murdare. Cele mai multe tulpini ale bacteriei sunt inofensive, dar există şi excepţii, cum ar fi tulpina EHEC-enterohemoragie E COLI- ce provoacă toxiinfecţii alimentare severe.

Simptomele infecției cu E.coli

Printre simptomele infecției cu E.coli se numără diareea, febra, vărsăturile şi crampele abdominale. Anumite tulpini de E.coli, precum EHEC, afectează vasele de sânge, provocând hemoragie la nivelul organelor interne. Boala afectează rinichii, dar se manifestă şi la nivelul intestinului, provocând diaree. Bacteria începe să lucreze în câteva zeci de ore, maximum 48 de ore de la infectare. Cei mai mulţi pacienţi se pot vindeca după zece zile, însă, în anumite situaţii, infecţia poate duce la sindrom uremic hemolitic (SUH ), care poate fi mortal.

Riscurile infecției cu E.coli

Statisticile arată că 10 % dintre pacienţii infectaţi cu EHEC pot dezvolta SUH, boala mortală caracterizată prin blocaj renal acut şi anemie hemolitică, care afectează în mod deosebit copiii.

Printre simptomele infecţiei cu E.coli se mai numără urinarea scăzută şi deshidratarea. Dacă apar semne ale SUH după o boală gastrointestinală recentă, vizita la medic este obligatorie.

Cum se transmite bacteria E.coli

Oamenii sau fecalele de la animale infectate cu E.coli ajung, uneori, în lacuri, piscine şi în sistemele de aprovizionare cu apă. Oamenii se pot infecta atunci când sistemul de alimentare cu apă al unui oraş nu a fost tratat în mod corespunzător cu clor sau atunci când oamenii au înghiţit accidental apa contaminată în timp ce înotau într-un lac, o piscină sau într-un canal de irigaţie.

De asemenea, bacteria E. coli se poate răspândi de la o persoană la alta, de obicei atunci când o persoană infectată nu se spală bine pe mâini după ce a folosit toaleta. E. coli se poate răspândi de pe mâinile unei persoane infectate pe alte persoane sau pe alte obiecte.

Cum te ferești de infecția cu E.coli

# Apa şi alimentele care sunt infectate cu bacteria E. coli arată şi miros normal. Dar există unele lucruri pe care le poţi face pentru a preveni infecţia:

#  Găteşte carnea de vită la cel puţin 71 de grade Celsius.

# În bucătărie, spală-ţi mâinile cu apă fierbinte şi săpun, cât mai des, mai ales după ce ai atins carnea crudă.

# Spală orice instrumente de bucătărie sau orice suprafeţe (blatul de bucătărie, de pildă) care au luat contact cu carnea crudă.

# Foloseşte doar lapte pasteurizat, produse lactate pasteurizate şi sucuri pasteurizate.

# Foloseşte doar apă potabilă tratată sau apă clorinată.

#Atunci când călătoreşti în ţări care au surse de apă potabilă nesigure, nu folosi cuburi de gheaţă şi nu bea apă de la robinet. Evită fructele şi legumele crude, cu excepţia celor pe care le poţi decoji chiar tu.

# Spală-te des pe mâini şi întotdeauna spală-ţi mâinile după ce ai folosit toaleta sau ai schimbat scutecele bebeluşului.

Cum se tratează infecția cu E.coli

Medicul tău poate suspecta că ai o infecţie cu E.coli după ce îţi pune câteva întrebări şi după ce te consultă. Este necesară o coprocultură (cultivare şi identificare pe medii speciale de cultură a germenilor prezenţi în materiile fecale) pentru a se testa dacă este prezentă bacteria E. coli.

Infecţia cu E. coli dispare, de obicei, de la sine. Tratamentul principal se bazează pe consumul cât mai mare de apă, pe care trebuie s-o bei cu înghițituri mici. Diareea determină organismul să piardă multă apă, mai multă decât de obicei. Din această cauză, corpul este deshidratat, lucru care este deosebit de periculos pentru copii (în special bebeluşi) şi pentru persoanele vârstnice.

Dacă ai diaree cu sânge care poate fi de la o infecţie cu E. coli, nu lua medicamente antidiareice şi nu lua antibiotice. Aceste medicamente pot încetini digestia, iar din această cauză corpul are mai mult timp pentru a absorbi toxinele produse de bacteria E. coli. Adresează-te medicului!

Persoanele cu simptome grave ale infecției cu E.coli pot avea nevoie de transfuzii de sânge şi de dializă. Dializa este un tratament care ajută organismul să filtreze „reziduurile toxice” din sânge atunci când rinichii nu funcţionează corespunzător.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net