INTERVIU Dr. Rodica Niculescu, medic primar cu competenţă în cardiologie: „Pacientul nu simte că noi ne plimbăm prin arterele lui“

Ultima actualizare:

    Dr. Rodica Niculescufoto: Sanador
Dr. Rodica Niculescufoto: Sanador

Medicul Rodica Niculescu vorbeşte despre beneficiile arteriografiei, o tehnică prin care sunt depistate afecţiunile de la nivelul vaselor de sânge, şi spune că pacienţii nu trebuie să se teamă de această intervenţie, care durează puţin şi nu este dureroasă.

Boala obstructivă a arterelor afectează, în România, una din trei persoane de peste 70 de ani, dar poate să apară chiar şi la vârste mai tinere. Este, aşadar, o afecţiune care nu discriminează în funcţie de sex, statut sau istoric personal. În depistarea şi, ulterior, tratarea tuturor bolilor care afectează vasele de sânge este necesară arteriografia, explică dr. Rodica Niculescu, medic primar cu competenţă în cardiologie invazivă şi intervenţională, în cadrul Spitalului Clinic Sanador. Specialista spune că acest examen radiologic nu este dureros, necesită o perioadă scurtă de internare, iar recuperarea se face rapid.

„Weekend Adevărul“: Ce boli cardiovasculare au majoritatea pacienţilor care vin la cabinetul dumneavoastră în această perioadă?

Dr. Rodica Niculescu: Din păcate, boala cardiovasculară este foarte prezentă, fiind prima cauză de morbiditate şi mortalitate. Pacienţii noştri se prezintă pentru boala cardiacă ischemică, o suferinţă cu o paletă largă de manifestare, de la angina pectorală până la infarctul miocardic acut. De asemenea, vin şi pacienţi valvulari, cu defecte ale valvelor aortice, mitrale, la nivelul cordului, şi care necesită fie intervenţii de chirurgie cardiovasculară clasică, fie gesturi intervenţionale, cum sunt montarea de valve la nivelul aortei sau la nivel mitral, transcutanat. Următorii pe listă, raportat la frecvenţă, sunt pacienţii cu boală ocluzivă periferică, respectiv ceea ce noi numeam arteriopatie periferică. Sunt acei pacienţi care au o suferinţă a arterelor periferice şi, din nefericire, unii ajung la amputaţie. Sigur, arterele se găsesc în întregul sistem – sunt arterele carotide, arterele cerebrale, arterele membrelor superioare, arterele digestive şi, nu în ultimul rând, cele renale. Ele intră toate în atribuţia medicului cardiolog şi chirurg cardiovascular. Deşi aparent nu ar ţine de cardiologie, ele fac parte din cunoaşterea şi din tratarea efectuată de cardiolog sau de chirurgul cardiovascular sau vascular. Ce analize periodice sunt recomandate în cazul bolilor cardiovasculare?

Află ce analize  periodice sunt recomandate în cazul bolilor cardiovasculare pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
macchina per pop corn party time 2956 azzurro 04 2495d4a1103ec845f3c3261bad74a1e1 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net