Intoxicație cu fum. Cum îți afectează sănătatea și ce să faci

Ultima actualizare:

    Fumul din incendiu poate fi fatal pentru cei aflați la fața loculuibitpress.ro
Fumul din incendiu poate fi fatal pentru cei aflați la fața loculuibitpress.ro

Intoxicația cu fum apare în general în timpul incendiilor și este extrem de periculoasă, iar gravitatea leziunilor este dictată de durata expunerii și de materialul care a ars. Medicii spun că inhalarea de fum chiar și în incendiile mici poate fi extrem de periculoasă pentru om.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență spun că, în general, în cazul unui incendiu se degajă o cantitate destul de însemnată de fum. Medicii spun că o astfel de intoxicație este o urgență medicală, iar numărul de cazuri care ajung la urgențe este foarte mare. De altfel, fumul este nociv prin inhalarea monoxidului de carbon (ce reduce semnificativ transportul oxigenului la țesuturi), a diferitelor toxine (oxidanți și aldehide) ce irită mucoasa respiratorie și a pulberilor de ardere ce aderă de căile aeriene și alveole.

Copiii sunt primii și cel mai sever afectați, a transmis Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţă.  

”Gravitatea intoxicației e influențată de concentrația de gaz de toxic și de durata expunerii. Se produce prin inhalarea de gaze toxice produse de surse de încălzire (cu deficiențe) lăsate nesupravegheate (mai ales pe durata nopții!).  Simptomele sunt extrem de variate și nespecifice: dureri de cap, greață, vărsături, astenie, vertij, tulburări de echilbru, respirație dificilă, puls accelerat, somnolență, convulsii, comă”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Fumul formula chimică

Inhalarea de monoxid de carbon (CO) poate avea loc din cauza unui incendiu, a gazelor de eșapament, emisiilor centralelor termice pe gaz. Monoxidul de carbon reprezintă o combinaţie între un atom de carbon şi un atom de oxigen (formula chimică: CO). Este un gaz asfixiant, toxic, incolor şi inodor, care ia naştere printr-o ardere (oxidare) incompletă a substanţelor care conţin carbon. Acest proces are loc în cazul arderii la temperaturi înalte într-un loc sărac în oxigen, formându-se monoxidul în locul bioxidului de carbon. Monoxidul de carbon nu întreţine arderea.

Pe o statistică partială utilizarea necorespunzătoare a aragazului provoacă cel puțin 20% din intoxicațiile cu monoxid.

”Numărul acestor intoxicații se menține îngrijorator de mare (tratăm cel puțin 100 de cazuri anual) mai ales că majoritatea factorilor de risc ai acestui tip de intoxicații pot fi controlați și corectați. Cazurile din urban sunt de opt ori mai numeroase față de cele din rural, probabil datorită utilizarii necorespunzătoare a aragazului sau a centralei de apartament drept sursă de încălzire”, a mai spus medicul.

 Intoxicație cu fum de sobă

Specialiștii spun că în mediul rural o atenție crescută trebuie acordată sobelor de lut crăpate sau improvizate precum și modului în care acestea sunt folosite. ”Riscul de intoxicatie crește atunci când se introduc prea multe lemne, cărbuni sau deşeuri vegetale, care scot fum și duc la acumularea de gaze în timpul nopții. (De aceea a stinge focul din sobă înainte de culcare înseamna doar o minină măsura de precauție menită să protejeze vieți.)”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

H3.Primul ajutor pentru pacientul intoxicat

Primul ajutor constă în principal în scoaterea pacientului din mediul toxic și administrarea de oxigen dar fără a pune salvatorul în pericol. Iată câteva sfaturi transmise de medicul Tudor Ciuhodaru:

1. Sunați după ajutor de urgență.

2. Nu incercați niciodată să salvați o persoană intoxicată fără să-i anunțați mai întâi pe alții.

3. Evacuați gazele toxice. Deschideți larg ferestrele sau ușile.

4. Verificați dacă este sigur să intrați și

5. Evitați gazele inflamabile. Nu utilizați instalația electică și nu aprindeți vreun chibrit/bricheta (risc de incendiu sau explozie)

6. Respirați de câteva ori înainte de a intra. După ce intrați încercați să vă țineți respirația. Țineți o batistă udă la nas și la gură.

7. După ce ați salvat persoana de pericol, verificați și monitorizați căile respiratorii ale persoanei, respirația și pulsul. Puteți administra oxigen (antidot) sau analeptice respiratorii. Dacă este necesar începeți maneverele de resuscitare.

Chiar dacă persoana pare a se simți perfect, solicitați ajutor medical.

Intoxicația cu fum de țigară

Fumul de tigară este format din mii de substanțe chimice și multe dintre ele sunt foarte dăunatoare. Aproximativ 70 dintre ele pot cauza cancer. Printre otrăvurile din fumul de țigară se află monoxidul de carbon, care este fatal în doze mari, Gudronul, o substanță maro care căptușește plămânii precum funinginea într-un coș de fum. Gudronul și fumul irită plămânii, crescând cantitatea de mucus din piept și restricționând respirația. Fumătorii pe termen lung sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta o serie de boli potential mortale, printre care cancer de plamani, gura, nas, gat, esofag, pancreas, rinichi, ficat, vezica, intestin, ovar, col uterin, maduva osoasa si stomac.

 Mai mult, potrivit știrilor protv, intoxicația cu fum de țigară poate afecta dantura, iar nicotina duce la dependență. La doze mici se produce stimularea receptorilor nicotinici şi eliberarea de adrenalină. Consecinţele eliberării de adrenalină sunt: creşte frecvenţa cardiacă şi frecvenţa respiratorie, se produce hipertensiune arterială şi creşte nivelul glicemiei în sânge.  La doze mari receptorii nicotinici sunt blocaţi – apare intoxicaţia cu nicotină şi efectele toxice.

Potrivit studiilor recente, există o legătură între fumat și durerile de cap. În primul rând, nicotina afectează eficacitatea medicamentelor luate pentru tratarea durerii. În al doilea rând, acesta este motivul pentru care la fumători durerea persistă și după luarea analgezicilor.

De asemenea, fumatul poate reduce efectele dietei și exercițiilor fizice. Pentru că, în timp, nicotina care ajunge în organism afectează majoritatea funcțiilor corpului.

Tratament naturist pentru intoxicația cu fum

Intoxicația cu monoxid de carbon se tratează la spital prin metode clasice.

Oxigenoterapia: administrarea oxigenului pur 100% cu ajutorul unei măști plasate peste nas și gură. Aceasta ajută la oxigenarea organelor și țesuturilor. Dacă respirația fiziologică nu se poate efectua în cazul unei intoxicații severe, se realizează respirația artificială cu ajutorul unui aparat.

Terapia cu oxigen hiperbaric: persoana este plasată într-o cameră hiperbarică în care presiunea aerului este de 2-3 ori mai ridicată decât cea normală, ceea ce grăbește înlocuirea monoxidului de carbon din sânge cu oxigen. Această terapie poate fi recomandată gravidelor, deoarece fătul poate fi mult mai ușor afectat de intoxicația cu monoxid de carbon decât o persoană adultă.

Însă există o serie de măsuri pe care puteți să le luați pentru a nu ajunge, de exemplu, să vă intoxicați cu fumul de țigară. Renunțatul la fumat este una dintre măsurile care prelungesc viața. Sunt o mulțime de plante care ajută la eliminarea substanțelor toxice din sânge. Astfel, valeriana, brădișorul, trei frați pătați, pedicuța pot face minuni atunci când dorești să te lași de fumat.

Citește și: 

Leacuri din natură pentru intoxicația cu metale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net