Micuţul tău s-a îmbolnăvit, iar tratamentul pe care i-l administrezi nu-şi face efectul? Înseamnă că undeva greşeşti şi este cazul să-ţi contactezi medicul pediatru pentru a te sfătui ce să faci.


Laptele şi sucul de grapefruit. Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Dacă micuţul se află sub tratament nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze. Sucul de grapefruit este, de asemenea, periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse.

Legumele bogate în fibre. Dintre toate categoriile de medicamente, antibioticele sunt cele mai periculoase. În primul rând, administrarea acestora fără avizul medicului, şi mai ales atunci când nu sunt necesare, creşte rezistenţa microbilor la aceste antibiotice. În al doilea rând, distrugând flora microbiană benefică, pot produce diaree, dureri, funcţionare incorectă a tubului digestiv. În acest caz, pregătirea unei mese cu legume bogate în fibre precum mazăre, broccoli, varză va înrăutăţi starea celui mic.

Sucurile. Un alt aspect, de care ar trebui să ţii seama ca şi părinte, este că medicamentele se administrează cu apă şi nu cu sucuri, naturale sau carbogazoase. Este perfect adevărat că apa trebuie îndulcită când gustul medicamentului este extrem de amar, dar se vor utiliza cantităţi mici şi în nici un caz nu se va introduce medicamentul în întreg biberonul cu lapte sau ceai.

Click!spune

Ca un medicament să fie eficient, trebuie să ţii seama de mai mulţi factori: de momentul administrării, respectarea dozei şi de efectele, pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Neadministrate corect, medicamentele pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii.


Loading...
Citeste tot despre: