Se ştie că plantele au efecte mai blânde decât medicamentele de sinteză. Unele dintre ele au calităţi antibacteriene şi antivirale şi, chiar dacă nu pot înlocui tratamentul indicat de medic, pot să îţi fie de ajutor când ai unele infecţii. Află mai multe din numărul de iunie al revistei Click!Sănătate!


  • Mierea. În stare pură, a fost folosită ca antibiotic cu mult înainte de apariţia antibioticelor de sinteză. Acest remediu străvechi este utilizat adesea în tratarea erupţiilor cutanate, arsurilor sau iritaţiilor. Totodată, mierea curăţă cavitatea bucală de bacterii şi opreşte sângerarea gingiilor. De asemenea, este eficientă în tratatea ulcerelor. Bine de ştiut! Mierea de culoare mai închisă are calităţi antibacteriene mai puternice decât cea aurie şi este indicat să alegi produse nefalsificate. 
  • Usturoiul. Unul dintre cei mai cunoscuţi agenţi curativi naturali, usturoiul deţine  proprietăţi antivirale deosebite şi este o sursă bogată de antioxidanţi, protejând sistemul imunitar de bacterii şi radicalii liberi care dăunează stării de sănătate. Proprietăţile usturoiului se datorează alicinei, o substanţă cu efect antimicrobian. De aceea, usturoiul se comportă ca antibiotic natural. Studiile au dovedit că usturoiul protejează bacteriile bune şi le elimină pe cele dăunătoare. Pentru a beneficia din plin de calităţile usturoiului, zdrobeşte-l, pentru a-i activa compuşii benefici, şi consumă-l ca atare.  
  • Ghimbirul. Oamenii au descoperit de multă vreme că această rădăcină are în compoziţie substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene. Consumat fie sub formă de ceai sau ca atare, ghimbirul este un „medicament natural eficace în caz de răceli, deoarece calmează inflamaţiile la nivelul gâtului, ameliorează simptomele rinitelor şi sinuzitei şi are efect antipiretic (scade febra). 
  • Uleiul de oregano. Studiile au demonstrat că uleiul de oregano e unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Acest remediu e un expectorant eficient şi un agent antiviral, care poate stimula şi întări sistemul imunitar. De asemenea, are virtuţi antibiotice şi poate anihila bacterile patogene din organism fără a perturba activitatea bacteriilor bune. Compusul care îi  conferă virtuţi antimicrobiene se numeşte carvacrol. Pentru a fi eficient, uleiul de oregano trebuie să conţină cel puţin 70% carvacrol. 

 

 
 
Loading...