Leurda proaspătă ne menţine tineri

Ultima actualizare:

    Leurda
Leurda

Leurda, adică Allium ursinum, după numele său latinesc, înseamnă „usturoiul ursului" şi este un vestitor al primăverii, grăbit să intre în casa noastră mai repede decât ghiocelul.

Prima verdeaţă de primăvară a fost botezată „usturoiul ursului" pentru că, la ieşirea din bârlog, după luni de hibernare, ursul se revigorează mâncând leurdă. Frunzele plantei, asemănătoare cu cele ale lăcrămioarelor, răspândesc un puternic miros de usturoi deoarece conţin alicină, ca şi acesta.

Indicată în tratamentul a zeci de boli

În dietă, persoanele care au o digestie dificilă, tolerează mai bine frunzele de leurdă decât căţeii de usturoi. Totodată, leurda este recomandată pentru principiile active care intervin benefic în terapia multor boli. Principala proprietate a lplantei este aceea de depurativ pentru intestine, ficat, bilă, vase sanguine şi pentru sânge. Mai mult, leurda este un valoros antiseptic pentru stomac şi pentru plămâni.

Reglează nivelul colesterolului şi glicemiei

Pentru efectul ei depurativ, leurda este recomandată în tratamentul a zeci de boli: cardiovasculare, reumatice, renale, digestive, fiind şi un remediu dovedit pentru limpezirea memoriei. De asemenea, terapeuţii recomandă consumul de leurdă pentru a regla nivelul colesterolului şi glicemiei.

Maceratul de leurdă, bun pentru reumatici

Maceratul de leurdă s-a dovedit foarte eficient în tratamentul reumatismului. Leacul se prepară dintr-o legătură de frunze de leurdă tăiate mărunt. Acestea se pun într-un borcan, iar deasupra se toarnă un pahar cu apă călduţă. Preparatul se lasă la macerat timp de patru ore la temperatura camerei; după aceea, licoarea se strecoară printr-un tifon. După preparare, se consumă 1-2 pahare de suc dimineaţa, pe stomacul gol. Cura trebuie continuată timp de 20 de zile.

Combate ateroscleroza

Datorită puterii sale de detoxifiere, planta s-a dovedit foarte utilă în combaterea aterosclerozei şi în tratamentul hipertensiunii arteriale.În acest caz, se recomandă infuziile, sucul proaspăt de leurdă şi salatele în care se adaugă frunzele plantei.

Indicată şi fumătorilor

Maceratul de leurdă vine şi în ajutorul fumătorilor, deoarece purifică organismul de toxinele tutunului. Cura cu macerat de leurdă previne, de asemenea, apariţia nodulilor la sân şi virozele de primăvară.

Frunzele de leurdă se folosesc pentru prepararea infuziilor, se adaugă în salate de crudităţi, în ciorbe sau în piureuri de legume. O cură cu leurdă timp de 15-20 de zile purifică sângele şi reface rezerva de minerale, secătuită în timpul iernii.

Leurda conţine mai bine de 100 de nutrienţi

Prin conţinutul de vitamine ( A şi C) şi de minerale (calciu, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, fier, cupru şi zinc, leurda stimulează sistemul imunitar şi combate migrenele, oboseala şi aritmiile, specifice asteniei de primăvară. O altă substanţă esenţială conţinută de leurdă este alicina, o componentă cu proprietăţi antivirale ce se regăsesc şi în ceapă, şi în usturoi. În acelaşi timp, datorită alicinei, leurda are proprietăţi expectorante, tonice şi antispastice, fiind indicată de terapeuţi în tratamentul de prevenire a virozelor respiratorii, frecvente în lunile de primăvară.

Bine de ştiut!

Frunzele de leurdă se consumă în stare proaspătă. Când sunt uscate, frunzele plantei îşi pierd din proprietăţile curative.

Leurda nu este recomandată mamelor care alăptează, deoarece  influenţează în mod neplăcut gustul laptelui.

Reţeta săptămânii

Tocană de leurdă

Timp de preparare : 5o de minute

Calorii : 180/ porţia

Ingrediente: 5 morcovi, 5 cartofi, 2 ţeline, 5 legături cu leurdă, 3 foi de dafin, o linguriţă de cimbru, câte o legătură de mărar şi de pătrunjel, 50 ml de ulei, 100 ml suc de roşii

Preparare : Curăţăm şi spălăm legumele şi le tăiem cubuleţe.

După aceea, le înăbuşim în două linguri de ulei diluat cu apă sau cu zeamă de supă (100 ml). După zece minute, adăugăm leurda tăiată mărunt. Punem cratiţa cu tocană în cuptor, iar după de 20 de minute, adăugăm uleiul rămas, sucul de roşii şi condimentele. Dacă este nevoie, mai adăugăm apă. Tocăniţa se serveşte caldă, asezonată cu verdeaţă. Salata verde este o garnitură ideală.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net