Nutritioniştii ne recomandă să consumăm zilnic cinci porţii de legume şi fructe pentru a avea o alimentaţie sănătoasă. Află de la Şerban Damian, specialist în nutriţie, de ce este bine să mănânci aceste alimente şi cum reuşeşti să le introduci în dietă.


Fructele şi legumele sunt pline de vitamine, minerale şi fibre, motive pentru care este ideal să le ai în meniul de zi cu zi. „Cele cinci porţii pe care noi le recomandăm în fiecare zi înseamnă o cantitate minimă pentru a o alimentaţie echilibrată", ne-a spus nutriţionistul Şerban Damian. Pentru a combina corect alimentele, fructele şi legumele se mănâncă între mese, nu asociate cu felurile principale de mâncare. Le puteţi consuma la 2-3 ore după ce aţi luat masa, sub formă de gustare.

Pe lângă aportul lor de nutrienţi, legumele şi fructele au un rol suplimentar, conferă senzaţia de saţietate fără a fi bogate în calorii. După ce le consumi, simţi că nu îţi mai este foame datorită fibrelor pe care le conţin.

„Iar dacă vă aflaţi printre cei care vor să slăbească, este bine să ştiţi că nu felul fructului sau a legumei contează, ci cantitatea. Aşadar, în dietă se poate mânca orice gen de vegetale, însă în cantitate mai redusă", ne-a explicat specialistul.

Pentru a profita din plin de beneficiile pe care ni le aduc, cel mai bun mod de a consuma vegetale este în stare crudă. Însă nu vă descurajaţi, dacă organismul nu vă permite sau pur şi simplu nu vă plac.

Prepararea termică distruge, însă nu atât de mult încât să nu mai rămână nutrienţi. Aşadar, decât să nu le consumaţi deloc, mai bine preparaţi compoturi, budinci sau prăjituri cu fructe.

Aşa arată o gustare sănătoasă propusă de specialişti


Nu uitaţi că trebuie să aveţi în fiecare zi 5 mese, 3 principale şi 2 gustări. Un sandviş consistent poate fi considerat o gustare sănătoasă. Îl puteţi prepara din 2 felii de pâine, 1 bucată de brânză, carne la cuptor sau pe grătar (fără mezeluri sau prăjeli), o legumă (o roşie, 1 ardei gras). Pentru cei care ţin cură de slăbire, pot alege un albuş de ou fiert sau preparat la teflon cu o roşie. Cealaltă gustare poate fi un fruct proaspăt.


 
 
Loading...
Citeste tot despre: