Margarina, sub lupă

Ultima actualizare:

    Margarinele de generaţie nouă se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime de palmier şi apă.www.clicksanatate.ro
Margarinele de generaţie nouă se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime de palmier şi apă.www.clicksanatate.ro

Spre deosebire de unt, produs din grăsimi animale, margarina conţine grăsimi vegetale, precum ulei de palmier, de rapiţă, de floarea-soarelui. S-ar putea crede că este mai sănătoasă decâtuntul, dar nutriţioniştii atrag atenţia asupra conţinutului ridicat de grăsimi trans şi recomandă un consum moderat de margarină.

Margarinele conţin apă, diverse „cantităţi de lipide şi, uneori, suplimente de vitamine (A şi D), lecitină, acizi graşi Omega-3, coloranţi, arome şi posibil lapte praf, în funcţie de reţetă“, spune prof.dr. Nicolae Hâncu, în volumul „Abecedar de Nutriţie“. Toate reţetele pornesc de la cea iniţială, inventată de chimistul francez H.Mège Mouriès, în 1869, care a amestecat grăsimi animale cu uleiuri vegetale. În timp, procesul de fabricaţie al margarinei s-a modificat, astfel că a început să fie produsă doar din uleiuri vegetale.

Conform normelor acceptate de UE, margarina este o emulsie de grăsimi (de origine vegetală şi animală) în apa, cu un conţinut de cel puţin 80% grăsimi, dar maxim 90%, care rămâne solidă la 20 de grade Celsius şi este potrivită pentru a fi întinsă (pe o suprafaţă, cum este pâinea).

Produsele de generație nouă, mai puțin nocive

La început, margarina se obținea prin hidrogenarea uleiurilor vegetale lichide, iar prin acest proces grăsimile deveneau semisolide (tartinabile). Însă prin hidrogenare, acizii grași nesaturați, benefici pentru sănătate, se modificau şi ei devenind saturați şi, implicit, efecte negative pentru organism. Aceştia favorizează apariţia aterosclerozei şi a bolilor de inimă. S-a încercat hidrogenarea parţială a uleiurilor, pentru a minimiza efectele dăunătoare asupra sănătăţii. „Acest proces constă în încălzirea uleiului în prezenţa hidrogenului şi a unui catalizator. În urma lui, acizii graşi polinesaturaţi se transformă în acizi saturaţi“, se arată în cartea „Abecedar de Nutriţie“. În concluzie, un ulei vegetal sănătos se transformă într-un produs nesănătos.

În prezent, există margarine de nouă generaţie, care se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale cu o cantitate mică de grăsime de palmier intersterificată şi apoi cu apă. Avantajul margarinei de nouă generaţie, faţă de unt şi untură, îl constituie absenţa colesterolului. Margarinele tradiţionale, folosite în patiserii, conţin grăsimi trans, pe când cele de nouă genrație au în compoziţie sub 1% acizi graşi trans.

Află pe clicksanatate.ro mai multe despre margarină!

Cel mai bun moment să mănânci anumite alimente

Pietrele la bilă se pot trata și fără bisturiu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net