Nu lăsați medicamentele din casă la îndemâna copiilor și adolescenților!

Ultima actualizare:

    Copiii și adolescenții nu trebuie să aibă acces la medicamentele ținute în casă
Copiii și adolescenții nu trebuie să aibă acces la medicamentele ținute în casă

Atenție, părinți! Președintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, trage un semnal de alarmă. Specialistul spune că medicamente prescrise corect, pe care o familie le poate avea în casă, însă pe care nu le supraveghează, pot deveni letale pentru un adolescent cu comportament suicidar.

Dr. Doina Cozman îi avertizează pe părinți asupra necesității de a acorda o atenție mai mare riscului pe care medicamentele din casă le pot ridica în combinaţie cu un anumit tip de comportament al adolescenţilor.

„Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găsesc în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Atenţie familii, ţineţi-vă medicamentele sub supraveghere! Al doilea lucru pe care pot să-l semnalez este că există o serie întreagă de preparate farmaceutice care au componenţi opiozi. Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de adicţie, ştiu aceste preparate care se vând de multe ori cu o reţetă simplă şi ştiu, în plus, să extragă codeine, de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntary”, a mai spus medicul.

Potrivit acesteia, în farmacii se găsesc foarte multe preparate la care adolescenţii pot ajunge prin reţete simple şi care conţin codeină (7-8 preparate în farmacii) sau alt opioid: 20 de preparate care conţin tramadol sau 10 preparate care conţin dextrometorfan.

„Atenţie la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea uşor şi care conţin opiozi! Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei ştiu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste reţete”, a adăugat medicul.

În România rata suicidului la adulţi a rămas, în ultimii ani, la 12 la suta de mii de locuitori, ceea ce plasează ţara noastră pe o poziţie medie la nivel european, în condiţiile în care unele state (ţările Baltice, Rusia, Austria, Ungaria), pot ajunge la o rată de 30 de sinucideri la 100.000 de locuitori, iar ţări precum Malta, Grecia, Cipru înregistrează o rată de sub 10, potrivit Agerpres.

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net