Nu te speria! Psoriazisul nu e contagios

Ultima actualizare:

Psoriazisul este confundat cu o simplă „problemă a pielii”, una contagioasă, de care se feresc, însă nu e deloc aşa. Reprezintă o dereglare cutanată, cu o rată rapidă de producere şi eliminare a celulelor pielii, având ca rezultat apariţia unor plăci tegumentare îngroşate, acoperite cu cruste alb-argintii.

În mod normal, în decurs de o lună, celulele pielii se maturizează şi mor, fiind înlocuite cu altele noi. în cazul psoriazisului, acest proces este mult accelerat (mai puţin de o săptămână), iar consecinţa este apariţia acestor plăci şi leziuni.  Ele pot varia ca dimensiune, sunt localizate preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor şi picioarelor. Câteodată e greu de diagnosticat, deoarece arată ca orice altă boală de piele. Tocmai de aceea mulţi se feresc de bolnavii de psoriazis, iar pentru ei acest lucru este o mare dramă.  Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este „o ruşine socială”, sunt discriminaţi la locul de muncă, 62% se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii, 60% suferă de episoade depresive şi 1 din 3 persoane s-a gândit la suicid. Pe de altă parte, 24% dintre persoanele sănătoase nu ar forma un parteneriat cu un bolnav şi 20% nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis.

„Cei din jur trebuie să înţeleagă că bolnavul de psoriazis nu reprezintă absolut niciun risc pentru ei, boala nu este contagioasă. În ceea ce priveşte tratamentul destinat psoriazisului, anul acesta au mai intrat alte două terapii biologice, deci avem o plajă largă pe care putem să jonglăm. Tratamentele sunt accesibile, sunt compensate, unele sunt gratuite”, explică dr. Alin Nicolescu, medic primar dermato-venerologie, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

  • De ce apare. -Cauzele acestei afecţiuni nu sunt prea bine cunoscute. S-a confirmat că sunt legate de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică, aflăm de pe psoriazis.info. Mai departe, sunt şi factori declanşatori, precum stresul, climatul rece şi uscat, abuzul de alcool şi tutun, expunerea prelungită la soare, anumite medicamente şi traumatisme cutanate.
  • Cum arată. Cei afectaţi de psoriazis au piele uscată, crăpată, care uneori sângerează, cruste alb-sidefii la nivelul leziunilor, senzaţie de mâncărime, iritaţie sau arsură. Severitatea bolii şi formele ei se manifestă diferit de la bolnav la bolnav.
image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net