O ciupercă ascunsă în perne poate declanşa o boală de plămâni mortală

Ultima actualizare:

    Pe feţele de pernă se dezvoltă o ciupercă periculoasă care se hrăneşte cu excrementele acarienilor
Pe feţele de pernă se dezvoltă o ciupercă periculoasă care se hrăneşte cu excrementele acarienilor

Cu timpul pe perne se formează o ciupercă microscopică ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă - aspergiloza pulmonară cronică. Sporii pătrund în organism prin inhalare şi la început provoacă simptome similare unei răceli banale.

Fungii din genul Aspergillus, ai cărui spori se regăsesc oriunde în jurul nostru, circulă prin aer şi pot fi inhalaţi cu uşurinţă. Aceştia de dezvoltă în sistemele de ventilaţie, în instalaţiile de aclimatizare sau în materialele de izolare.

Ciuperca provine din mucegaiuri şi se formează în mediile călduroase şi umede. Astfel, poate să se formeze în băi şi bucătării. Dacă nu este tratată la timp, boala provocată de mucegaiul Aspergillus poate agrava şi deveni letală.

Un studiu din 2015 al Universităţii din Manchester a arătat că Aspergillus se formează pe majoritatea pernelor -  cel mai probabil se hrănesc cu excrementele acarienilor. 

Poate apărea şi în băi şi bucătării (deşi nu este cauza petelor negre de mucegai vizibile în anumite zone ale încăperii). Ciuperca poate, de asemenea, să-şi găsească o gazdă în urechile omului sau draperiile din locuinţa lui, potrivit studiului cercetătorilor de la Universitatea Manchester.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net