Ochii arată când ficatul are probleme

Ultima actualizare:

    Ochii arată când ficatul are probleme
Ochii arată când ficatul are probleme

Icterul, numit popular gălbinare, este simptomul a numeroase probleme medicale, fiind cel mai adesea asociat cu afecţiunile ficatului şi ale vezicii biliare.

Gălbinarea se caracterizează prin colorația în galben a pielii și a mucoaselor suferindului de boli hepatice. Inclusiv albul ochilor este galben – ceea ce constituie cel mai vizibil semnal de alarmă. Colorarea este provocată de impregnarea tegumentelor și mucoaselor cu pigmenți biliari.

Ce este bilirubina

În caz de disfuncție hepatică sau biliară, pigmentul biliar numit bilirubină, de culoare galbenă, se acumulează în straturile grase, subcutanate. Excesul de bilirubină este cauzat fie de o supraproducție de pigment, fie de faptul că organismul nu mai reușește să-l elimine. Trebuie precizat că ficatul elimină bilirubina, care apoi trece în lichidul biliar și apoi e deversată în intestin. Acolo, în urma digestiei, este degradată și este eliminată în scaun.

Îngălbenirea ochilor, semn al hepatitei

Există 2 tipuri de ictere, care sunt puse în evidență în urma unui diagnostic medical: icter cu bilirubină liberă și icter cu bilirubină conjugată. Acestea corespund unor etape diferite din metabolismul bilirubinei. Primul tip este cauzat de sindromul Gilber, o anomalie frecventă și benignă: se manifestă printr-o colorație discretă a membranelor conjunctive. Un test de sânge pune diagnosticul, dar afecțiunea nu necesită niciun tratament. Al doilea tip se întâlnește în hepatita acută, virală, de tip alcoolic, medicamentoasă, autoimună, ciroză, litiază biliară și cancer de pancreas.

Şi nou-născuţii fac icter

Icterul poate să survină și la nounăscuți, în special la prematuri. Dispare în general după câteva zile, dar sunt bebeluși care au nevoie de fototerapie, lumina ajutând la degradarea bilirubinei. În cazul sugarilor, colorația galbenă a pielii nu este cauzată de o afecțiune a ficatului sau a vezicii biliare, ci de faptul că globulele roșii ale copilului diferă de cele ale adulților. Chiar înainte de naștere, bebelușii se debarasează de aceste celule, eliberând în același timp o cantitate mare de bilirubină, care nu poate fi metabolizată de organism.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net