Pacienții cu hepatita C, în pericol. Ce se întâmplă cu tratamentul acestora

Ultima actualizare:

    Hepatita C nu atacă doar ficatul
Hepatita C nu atacă doar ficatul

Românii diagnosticați cu hepatita C sunt în pericol să nu poată face tratament. Programul fără interferon s-a încheiat la 31 august, iar până acum autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cost-volum.

Avertismentul a fost transmis de reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) care a făcut apel, în numeroase rânduri, la grăbirea formalităților pentru reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon pentru pacienții diagnosticați cu hepatita C.

În prezent, autoritățile se află în perioada de soluționare a contestațiilor primite din partea companiilor și abia apoi se va da startul oficial al negocierilor, susțin reprezentanții APAH-RO. Aceștia speră ca situația să fie remediată în ce mult 30 de zile.

”Din păcate, am anticipat această perioadă de pauză, dar sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienți (precum cei care necesită anumite proceduri medicale și au fost depistați în această perioadă) care așteaptă și pentru care timpul este o variabilă esențială în procesul de tratament.”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO, potrivit rohealthreview.ro.

Pacienții diagnosticați cu hepatita C, în pericol

Potrivit APAH-RO toți pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente. Problema apare însă pentru persoanele nou diagnosticate, după această dată, care vor trebui să aștepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat.

Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticați dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lui august, este valabil pe o perioadă de șase luni. Asociația îi sfătuiește pe toți aceștia ca, până la reluarea programului, să țină legătura cu medicul specialist și să-se pregătească cu tot ceea ce este necesar.

Ministerul Sănătății a anunțat, încă de acum câteva luni, că noul contract va include tratament şi pentru pacienţii care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani. Numărul pacienților care va intra în terapie va ajunge la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de CNAS.

Citește și: 

Cum se manifestă fiecare tip de hepatită

E posibil să ai hepatita C fără să știi

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net