Pătrunjelul, planta cu mai multă vitamina C decât citricele

Ultima actualizare:

    Pătrunjelul este o adevărată "fântână" de vitamineFoto: pixabay.com
Pătrunjelul este o adevărată "fântână" de vitamineFoto: pixabay.com

Pătrunjelul este o plantă cu origini mediteraneene, folosită de mai bine de 2300 de ani ca medicament și ca plantă aromatică. Este una dintre cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, prezentate de renumitul cercetător în domeniul fitoterapiei, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie.

Există două tipuri de pătrunjel: cel plat și cel creț. Pătrunjelul plat este apreciat mai mult pentru savoarea sa, în comparație cu cel creț. Planta verde este mai activă decât cea uscată. Se cultivă pentru frunze, rădăcină și semințe.

Pătrunjelul conține numeroase substanțe active, printre care: uleiuri esențiale, cumarină, histidină, brom (în cantități semnificative în comparație cu alte alimente), fosfor, fier, potasiu, calciu, iod, mangan și multe altele.

Este importantă precizarea că o legătură de pătrunjel furnizează organismului mai multe proteine decât consumul a două ouă. Pătrunjelul conține și vitamine importante: A, B1, B2, B3, B12, C (mai multă decât cantitatea conținută de citrice: 200 mg/100 gr frunze și 100 mg/100 gr rădăcină), K, E, dar și acid folic.

Acțiunea farmacologică a pătrunjelului

  • Conține cantitate mare de vitamina C, care contribuie la eliminarea metalelor toxice și a deșeurilor din organism.
  • Are un rol important în lupta contra infecțiilor, dar și la revigorarea sistemului imunitar. De aceea, pătrunjelul este recomandat în tratarea gripei și a răcelilor.
  • De asmenea, îmbunătățește circulația prin dilatarea vaselor sanguine, stimulând sistemul nervos.
  • Se remarcă în compoziția pătrunjelului și prezența vitaminei K, importantă pentru menținerea sănătății inimii, a vaselor de sânge și pentru păstrarea densității osoase.
  • Potasiul din compoziția plantei este un diuretic natural.
  • Antioxidanții pe care îi conține pătrunjelul sunt într-o cantitate semnificativă și combat îmbătrânirea organismului. Este remarcabilă puterea sa de neutralizare a efectelor nocive în cazul fumătorilor și al consumatorilor de alcool.
  • Planta este apreciată și ca stimulent nervos, muscular și digestiv. Reglează glandele endocrine, elimină ureea, acidul uric, reglează menstruația, crește pofta de mâncare și poate să distrugă diversele bacterii și ciupercile parazite din organsim.
  • Semințele de pătrunjel sunt apreciate ca tonic digestiv, dar și pentru efectul afrodisiac foarte puternic.
  • Planta calmează urmările neplăcute ale menopauzei.

Pătrunjelul, de ajutor în lupta cu cancerul

Recent, cercetătorii din domeniul profilaxiei și combaterii cancerului au descoperit proprietatea antitumorală a frunzelor de pătrunjel.

Când este consumat în salate, pătrunjelul protejează căile respiratorii, plămânii, ficatul, intestinele, rinichii și ține cancerul la distanță.

În același timp, sucul proaspăt și frunzele mărunțite se pot consuma în perioada tratamentelor cu citostatice, contribuind la distrugerea celulelor canceroase, dar și la diminuarea efecetelor negative ale medicamentelor. S-a constat că, atunci când se consumă zilnic câte 20 ml de suc de pătrunjel, în amestec cu alte diverse alte sucuri (morcov, mere), tratamentul ajută la vindecarea cancerului.

În concluzie, pătrunjelul este anitanemic, afrodisiac, antitumoral, antiviral, cicatrizant, depurativ, diuretic, tonic general, regenerator, vasodilatator.

Cum se consumă pătrunjelul

Infuzia

Se prepară din două lingurițe de frunze la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 10 minute, apoi se strecoară și se bea.

Decoctul

Pentru prepararea decoctului se folosesc două linguri de rădăcini și frunze tăiate mărunt, care se pun în 250 ml de apă. Amestecul se fierbe la foc mic pentru 15 minute, apoi se strecoară și, zilnic, se consumă trei decocturi.

Concentratul din rădăcină de pătrunjel

Jumătate de kilogram de rădăcină se fierbe într-un litru de apă până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară și se consumă zilnic câte o porție dimineața și una seara, în tratamentul ascitei și în eczeme. În această formulă, lichidul este benefic și pentru leziunile pielii.

Sucul din frunze de pătrunjel

În storcătorul de fructe sau în mașina de tocat se pun frunzele de pătrunjel, iar sucul obținut se strecoară printru-un tifon și se consumă la cel mult 30 de minute de la obținerea lui, în amestec cu o cantitate dublă de suc de morcovi sau de mere.

Amestecat cu suc de morcovi, țelină și cicoare, sucul de pătrunjel este foarte eficient în bolile de ochi, inclusiv ca un remediu în cataractă.

Pătrunjelul, de ajutor în curele de slăbire

Se toacă mărunt un kilogram de rădăcină de pătrunjel și se pune în doi litri de lapte. Amestecul se fierbe la foc mic până scade la jumătate, apoi se strecoară. Lichidul se păstrează în sticle, la rece, și se consumă câte o lingură din oră în oră.

Pătrunjelul, de ajutor în tratarea mai multor afecțiuni

Pătrunjelul se poate folosi în tratarea mai multor afecțiuni: acumulare de apă în țesuturi, afecțiuni respiratorii, afecțiuni ale ficatului, anemie, alcoolism, astm, ateroscleroză, balonare, cancer, deficit de fier, crampe abdominale, dureri de rinichi, dureri articulare, hipertensiune arterială, îmbătrânire prematură, impotență, imunitate scăzută, incontinență urinară, infecții, menstruații neregulate și dureroase sau insuficiente și întârziate, obezitate, pistrui, răceli, reumatism, sterilitate masculină, ten acneic și seboreic, viermi intestinali, vomă, tumori, ulcer gastric, înțărcare.

Atenționare specială!

Consumul de pătrunjel reduce lactația mamelor care alăptează. Planta este interzisă mai ales sub formă de suc și gravidelor, pentru că poate provoca avortul.

Semințele și rădăcinile consumate în cantități mari sunt toxice. Consumul excesiv de pătrunjel duce la eliminarea potasiului. De aceea, sucul se folosește totdeauna diluat cu suc de morcovi, mere, pentru a evita problemele digestive.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net