Porţia permisă din «alimentele interzise»

Ultima actualizare:

    Dacă sunt consumate  în prima parte a zilei, alimentele interzise au efect scăzut de depunere
Dacă sunt consumate în prima parte a zilei, alimentele interzise au efect scăzut de depunere

Ca o ironie a sorţii, cele mai gustoase mâncăruri sunt cele interzise. Cui nu-i plac cartofii prăjiţi, pizza, prăjiturile cu ciocolată? Dar, din păcate, trebuie consumate cu moderaţie pentru că ori îngraşă, ori cresc colesterolul, ori ne umplu organismul de toxine. Nutriţionistul Marilena Oprişanu ne spune care este porţia permisă din toate aceste alimente.

Un adult sănătos poate mânca orice, atât timp cât nu exagerează. „Este adevărat că alimentele nesănătoase conţin calorii «moarte», fără nutrienţi, însă dacă avem o alimentaţie diversificată şi detoxifiem periodic organismul, atunci nu suntem în niciun pericol. Trebuie să fim informaţi, să citim cu grijă etichetele produselor, însă nu e cazul să dezvoltăm o obsesie pentru mâncarea sănătoasă. Din când în când, e bine să ne permitem puţin răsfăţ. Eu nu sunt adepta dietelor restrictive şi monotone, la persoanele sănătoase”, spune Marilena Oprişanu. Specialistul ne dă exemple concrete şi ne spune ce cantitate şi la cât timp putem consuma dulciuri, grăsimi sau prăjeli.

Marilena  Oprişanu
Marilena Oprişanu
  • Grăsimi. Tema colesterolului este foarte mediatizată şi unele persoane dezvoltă o fixaţie pentru alimentele cu un conţinut scăzut de grăsime. „În realitate, colesterolul provenit din alimente reprezintă doar 20-25% din totalul colesterolului. Restul e produs de ficat. Organismul unei persoane sănătoase are mecanisme de apărare datorită cărora, chiar dacă există un consum mai mare de 300 mg colesterol într-o zi, acesta nu influenţează valoarea lipoproteinelor din sânge”, explică nutriţonistul. Astfel, putem consuma fără probleme maximum 20 g de unt pe zi, grăsime de pasăre, slănină etc. (nu toate în aceeaşi zi!).
  • Ouă. Poţi mânca 2-5 ouă pe săptămână (aproximativ 150 g pe zi).
  • Pizza. Dacă o persoană sănătoasă, normoponderală, nu depăşeşte 500 g de pizza pe săptămână, atunci această mâncare nu reprezintă niciun pericol.
  • Cartofi prăjiţi. Se pot consuma 250 g de cartofi de până la 2-3 ori pe săptămână. Asta dacă sunt preparaţi în casă, în ulei proaspăt (nears) de rapiţă sau seminţe de struguri.
  • Carne roşie. 100 g de 2-3 ori pe săptămână sunt suficiente.
  • Zahăr. Cunoaştem cu toţii efectele nocive ale zahărului, însă 20 g pe zi nu reprezintă nicio fatalitate pentru o persoană sănătoasă, care nu e la vreo cură de slăbire. Asta înseamnă două linguriţe pe care, atenţie, le putem cumula din multe alte alimente aşa-zis „sărate” (pâine, covrigi, ketchup etc.). Două linguriţe de zahăr le găsim într-un capucino, o băutură carbogazoasă de 250 ml, un bol cu cereale din comerţ, 2-3 pătrăţele de ciocolată.
  • Ciocolata. E desertul preferat al majorităţii oamenilor, de la copii până la bătrâni. Poţi consuma 2-3 pătrăţele pe zi, dacă nu mai mănânci biscuiţi, prăjituri, sucuri sau cafea cu zahăr, în aceeaşi zi. Copiii de până în 3 ani au interzis la ciocolată. După această vârstă, cei mici pot consuma maximum 20-40 g pe zi.
  • Alcool. Femeile pot bea 150 ml de vin roşu pe zi, bărbaţii  maximum două pahare. Înainte de a consuma o băutură alcoolică, e important să mâncaţi alimente mai greu digerabile, cum ar fi pâine cu unt. În acest fel, se încetineşte absorbţia alcoolului şi se previne mahmureala.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net