Pe scaunul de la birou ne petrecem cel puţin 8 ore pe zi. Aproximativ un sfert din viaţa de adult. E atât de important să ne simţim bine pe el, să ni se potrivească! În caz contrar, riscăm dureri de spate, dureri cervicale, deformări ale coloanei, dar şi hemoroizi, celulită, varice şi probleme de circulaţie. Pe piaţă există sute de modele de scaune. Cum reuşim să-l alegem pe cel potrivit? Există câteva reguli de bază.
Patul pe care dormim şi scaunul pe care muncim la birou ar trebui să primească mult mai multă atenţie. De calitatea lor depind sănătatea şi calitatea vieţii noastre. Angajatorii care încearcă să-şi mulţumească angajaţii cu prime, bonusuri, facilităţi şi diverse condiţii plăcute la locul de muncă ar trebui să ştie că secretul stă, de fapt, în scaune.
Cu cât acestea sunt mai confortabile, cu atât angajaţii parcă nu s-ar mai ridica de la birou. Cei care lucrează mult acasă ar trebui, de asemenea, să investească într-un scaun bun. Dar ce înseamnă, de fapt, „bun”? Pe piaţă sunt sute de modele diferite, fiecare cu spătarul, cu materialul, cu reglajele lui. Horaţiu Didea, manager Workspace Studio, ne spune ce condiţii trebuie să îndeplinească acest obiect de mobilier.
Este greşit să stai aplecat în faţă, să ai unghiul şoldului şi al genunchiului mai mic de 90 de grade, să stai picior peste picior sau cu picioarele încrucişate, să stai pe o parte a scaunului, să stai cocoşat, să-ţi ţii tălpile pe roţile scaunului.
Toate acestea limitează circulaţia sângelui, cauzează dureri de cap, de spate, celulită, varice, provoacă un stres repetitiv asupra oaselor, tendoanelor şi muşchilor. De asemenea, nu îţi ţine coatele pe cotiere atunci când lucrezi la calculator. Ele sunt acolo pentru a-ţi odihni mâinile, în rest, coatele trebuie să stea pe birou.
Spatele drept, lipit de spătar, tălpile pe sol, unghiul şoldurilor şi al genunchilor mai mare de 90 de grade, capul înainte, niciodată aplecat mai mult de 10 grade. Aceasta ar trebui să fie poziţia corectă la birou. Reglează-ţi scaunul pe înălţime astfel încât, ţinând tălpile pe sol, genunchii să fie la acelaşi nivel cu şoldurile.
Dacă e prea jos, tinzi să stai cu gâtul întins, iar dacă e prea ridicat, te vor durea umerii. Şi poziţia monitorului e importantă. Privirea ta trebuie să fie exact perpendiculară pe mijlocul ecranului, ca să nu fii forţat să ţii capul ridicat sau aplecat.