Mai ales în anotimpul rece, prazul (Allium porum) este un aliment tonic. De-a lungul deceniilor, prazul a fost studiat de nutriționiștii care i-au descoperit alte și alte proprietăți terapeutice. În zilele noastre, prazul a devenit un remediu indicat în tratamentul a 70 de afecţiuni acute şi cronice. În perioada Postului, prazul s-a remarcat ca o legumă care menține energia consumatorului. Mai mult, în gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor…


S-a constatat că dieta cu praz combate colesterolul ”rău”

„Bogat în mucilagii cu efect îndulcitor, această legumă este un aliment ideal pentru suferinzii de boli digestive. Substanţele mucilaginoase vegetale din compoziţia legumei protejează şi regenerează mucoasa intestinului gros şi subţire, stimulând fixarea microorganismelor pozitive în intestin. Datorită efectelor diuretice, dieta cu praz este ideală pentru suferinzii cardiaci, reumatici, hepatici şi pentru cei cu afecţiuni renale”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ( Cartea sănătății tale). În acelaşi timp, populura legumă reduce nivelul colesterolului „rău", retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric. Vitaminele din complexul B, conţinute de praz, legumă, înrudită cu ceapa şi cu usturoiul, sunt un tonic al sistemului nervos.

Prazul, remediu pentru problemele digestive și respiratorii

Totodată, consumat ca aliment, prazul are proprietăţi laxative, calmante, antiseptice şi decongestionante. De asemenea, preparatele medicinale pe bază de praz :siropul, maceratul sau decoctul previn procesele de putrefacţie din intestin, constipaţiile, ateroscleroza, reducând riscul de cancer la colon. În acelaşi timp, proprietăţile emoliente ale acestei legume de iarnă sunt de ajutor persoanelor cu probleme respiratorii : faringită, răguşeală şi tuse. În timpul postului, mâncarea de praz, salatele de legume cu praz și mâncarea de măsline cu praz sunt câteva meniuri sănătoase și gustoase.

Prazul combate intoxicațiile cu alcool

Studii recente au dovedit că sucul acestei legume (o cantitate de 500 ml consumată timp de două-trei zile) combate manifestările intoxicaţiei alcoolice..

 

 

loading...
Loading...