Primăvara este sezonul crudităţilor, mai ales al verdeţurilor. Bogate în clorofilă, vitamine, minerale şi fibre vegetale, consumate cât mai proaspete, aceste alimente-medicament curăţă sângele, tonifică şi revigorează organismul. Campioane la acest capitol sunt: urzica, spanacul, leurda şi loboda.


Urzica revigorează organismul

Bogată în carotenoide (provitamina A), în vitamine (B2, C, K),  acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii şi lecitină, urzica are proprietăţi diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, revitalizante, detoxifiante. Cu suc de frunze proaspete de urzică se poate face o cură revitalizantă a organismului, iar infuzia de urzică este un bun tonic: stimulează apetitul, furnizează fier şi alungă oboseala. Aceasta din urmă se prepară astfel: pune la fiert în 250 ml de apă 2 linguri de frunze de urzică uscate şi mărunţite. După ce amestecul dă în clocot, ia-l de pe foc şi lasă-l la infuzat jumătate de oră. Strecoară-l şi bea-l călduţ, îndulcit cu miere. Se consumă câte 3 căni de ceai pe zi, 14 zile.

Spanacul ţine bolile de inimă la distanţă

Bogate în potasiu, folaţi şi magneziu, frunzele de spanac sunt recomandate cardiacilor, căci reglează în mod natural tensiunea arterială. Mai mult, datorită vitaminelor pe care le conţine, spanacul crud întăreşte pereţii vaselor de sânge şi previne incidenţa accidentelor vasculare cerebrale. Ţine sub control şi nivelul colesterolului, împiedicând astfel apariţia arteritei obliterante, a arteriopatiilor şi a infarctului miocardic, susţin specialiştii din domeniu. Totodată, scade şi nivelul de homocisteină (un aminoacid care irită vasele de sânge, cauzând astfel boli de inimă). 

Loboda combate astenia

Dincolo de ciorbele, omletele, sufleurile şi plăcintele delicioase din frunze de lobodă, planta poate fi consumată şi în stare crudă, ca salată sau suc. Specialiştii spun că în felul acesta frunzele au efecte terapeutice mult mai intense. Dacă te numeri printre cei care primăvara se simt obosiţi, uşor iritabili, fără putere, din cauza asteniei, include loboda în meniul zilnic.

Leurda protejează inima

Supranumită şi ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure, ceapa-ursului sau ceapa-ciorii, leurda conţine vitaminele A, B şi C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide şi proteine. Planta este apreciată îndeosebi pentru capacitatea de a reduce tensiunea arterială, scăzând astfel riscul apariţiei accidentului vascular cerebral. Pe lângă asta, leurda îmbunătăţeşte digestia, elimină paraziţii intestinali, previne virozele respiratorii şi afecţiunile pulmonare. În plus, preparatele pe bază de leurdă curăţă sângele de toxine şi îi redau fluiditatea şi reduc nivelul colesterolului rău (LDL).

Loading...