România suspendă exporturile de citostatice şi imunosupresoare

Ultima actualizare:

    foto: Pixabay
foto: Pixabay

Sistemul de sănătate din Romînia este din nou în impas. De fapt industria medicamentelor este vizată de un ordin al ministrului Sănătăţii care interzice exportul de citostatice şi imunosupresoare.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis, vineri, că a emis un ordin și va notifica Comisia Europeană cu privire la decizia României de a interzice exporturile de  citostatice pentru o perioadă de 6 luni. Măsura a fost luată după ca urmare a riscului ca pacienții bolnavi de cancer să rămână fără medicamente.

Pintea a anunţat că până la 31 martie 2020 va fi suspendat exportul unui număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontuitate în aprovizionare. Este vorba de 125 de citostatice şi 47 de inumosupersoare. Ordinul de ministru a fost pus în dezbatere publică, iar la finalul acestei proceduri, exporturile vor fi suspendate.

Pentru unele produse pe cale de epuizare s-au deja semnat autorizaţii de nevoi speciale, a precizat Sorina Pintea. 

Măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu. “Ca ministru, nu pot să ignor semnalele şi trebuie să folosesc toate pârghiile pe care le am”, a declarat Sorina Pintea care a mai spus că au fost identificate 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care a semnat deja “autorizaţia de nevoi speciale”.

“Nu putem să stăm să ne uităm cum pacienţii sunt lipsiţi de aceste medicamente şi sunt trimişi în străinătate să le cumpere la un preţ dublu sau triplu. În această perioadă, am identificat 12 medicamente citostatice care au risc mare de discontinuitate şi pentru care am semnat deja autorizaţia de nevoi speciale. Pentru a putea pune în aplicare acest ordin vom respecta toţi paşii şi procedurile interne şi internaţionale şi vom notifica Comisia Europeană şi vom argumenta. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, dar şi distribuitorii şi furnizorii lor au obligaţia publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienţilor interni”, a explicat mininistrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a mai explicat că prin această măsură se urmăreşte a fi asigurate medicamentele necesare pacienţilor români şi nu să aducă probleme pieţei şi industriei farma.”Dacă nu luăm măsuri în următoarele două luni, riscul de discontinuitate este pentru aproximativ 47 de citostatice, iar în trei luni de 65. Acest lucru nu putem permite să se întâmple. Am pus acest ordin în dezbatere publică tocmai pentru a putea discuta, pentru a putea găsi soluţii, dar decizia noastră este luată: vom cere suspendarea exportului pe o perioadă limitată de timp”, a mai arătat ministrul.

Totodată, ministrul Pintea a mai spus că vor fi urgentate discuţiile privitoare la taxa clawback.

Citeşte şi: 

Rona Hartner, mesaj dureros de pe patul de spital: „Vă sun să vă rugaţi pentru mine! Am reacţii adverse şi nu prea e bine“

Alimentația bolnavilor de cancer. Ce mănânci în timpul tratamentului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net