De secole, pe întregul mapamond, teama de îmbătrânire a devenit Bau-Baul umanității. Cum va fi apusul vieții noastre, se întreabă și semenii noștri care n-au trecut de granița ”Prima tinerețe”. Preocupați de starea de spirit a umanității, cercetătorii din numeroase țări au studiat acest aspect și s-au străduit să spulbere stereotipiile legate de vârstă.


 Pe această temă, într-un studiu efectuat la Universitatea din Toronto au participat 301 persoane cu vârste cuprinse între  56 și 96 de ani.  Participanții la studiu au primit  diverse scenarii referitoare la pierderea  independenței lor și  a abilităților fizice și mentale.  Subiecții care au manifestat sentimente negative despre bătrânețe, despre capacitatea  de- a auzi ce se întâmplă în mediul înconjurător și despre cum și-ar aduce aminte unele lucruri, au primit puncateje mici la testele referitoare la  auz și memorie.  Din lucrările analizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că  starea de  teamă și de nemulțumire a participanților la studiu le poate afecta  acestora încrederea în propriile forțe. 

Cercetătorii i-au încurajat pe subiecți să respingă stereotipiile legate de vârstă

De aceea, cercetătorii i-au încurajat să respingă stereotipiile legate la vârstă și să opteze pentru practicarea mișcării, a sportului. În acest fel, vârstnici își  pot îmbunătăți performanțele fizice și mentale.    

 
 
Loading...